Burse - Fonduri mutuale

Certinvest a luat in vizor tarile baltice

Certinvest a luat in vizor tarile baltice

Eugen Voicu

01.03.2007, 17:25 37

Societatea de administrare Certinvest va realiza plasamente externe pe pietele de capital din tarile baltice prin intermediul celor patru fonduri de investitii administrate, reprezentantii societatii aflandu-se in prezent in negocieri pentru a tranzactiona pe aceste piete.
Evolutia recenta a pietelor de capital din Estonia, Letonia si Lituania indica un potential ridicat al investitiilor, regiunea baltica putand fi supranumita, datorita randamentelor ridicate obtinute de plasamentele financiare, Hong Kong-ul Europei, potrivit afirmatiilor lui Eugen Voicu (desen), presedintele societatii de administrare Certinvest.
"Prin intermediul fondurilor administrate de Certinvest vom face plasamente pe pietele externe din zona baltica, care reprezinta o punte peste Rusia, piata care, desi a cunoscut un avans economic spectaculos in ultimul interval, in 2007 analistii estimeaza o corectie de 30 de procente", a adaugat Voicu.
Performantele economice inregistrate de Estonia si Letonia fac pietele de capital baltice din ce in ce mai atragatoare pentru investitorii romani, economia Estoniei fiind calificata printre cele mai liberale economii la nivel mondial.
Alaturi de intrarea pe pietele externe baltice, unul dintre obiectivele pentru 2007 ale Certinvest este lansarea unui fond inchis de investitii pe piata autohtona, care va fi listat la bursa.
Certinvest administreaza in prezent un fond inchis de investitii, Imoplus, care functioneaza dupa sistemul unui fond de investitii inchis autoadministrat.
Randamentul de 22,45% obtinut de fondul Imoplus pentru anul 2006 a fost determinat in mare parte de investitiile in terenuri si apartamente. "Suma minima care poate fi investita la Imoplus este de 10.000 de euro, principalii investitori interesati de acest gen de investitii sunt persoanele cu venituri medii, care nu dispun de sumele necesare pentru a dezvolta singuri proiecte imobiliare", spune Voicu.
Detinatoarea unei cote de piata de 8,1% si cu active nete administrate in valoare de 54,6 milioane de lei (circa 16 milioane de euro), societatea Certinvest administreaza in prezent doua fonduri de obligatiuni, Orizont si Teazur, fondul cu plasamente diversificate Capital Plus, precum si fondul de actiuni Intercapital.
Distribuirea unitatilor de fond se realizeaza prin intermediul unitatilor Bancii Transilvania, CEC si Bank Leumi, urmand ca din luna martie sa fie lansata o noua retea de distributie a unitatilor de fon prin unitatile Bancii Comerciale Romane.
In 2006, societatea de administrare a investitiilor Certinvest a obtinut un profit de 196.000 de lei, dupa doi ani consecutivi de pierderi, cifra de afaceri situandu-se in jurul valorii de 2,6 milioane de lei. Rezultatele inregistrate anul trecut au fost generate, potrivit declaratiilor lui Voicu, de cresterea activelor aflate in administrare, de randamentul de 16,74% obtinut de titlurile de participare Intercapital, precum si de portofoliile administrate individual.
Din totalul de 150 de portofolii individuale de investitii aflate in administrarea societatilor, Certinvest detine o treime din piata, administrand la finalul anului trecut 47 de conturi individuale cu active de peste 10 milioane de lei.
"Peste 80% din conturile individuale administrate de Certinvest au obtinut randamente superioare in raport cu performantele inregistrate de un fond de actiuni, in conditiile in care un cont individual comporta un risc mai scazut", a precizat Sorina Constantin, director administrare investitii in cadrul Certinvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO