Burse - Fonduri mutuale

Certinvest lanseaza primul fond dupa ce a fost preluata de catre Aviva

Certinvest lanseaza primul fond dupa ce a fost preluata de catre Aviva

Eugen Voicu, presedintele Certinvest: Persoanele care nu au aderat la fondurile de pensii obligatorii pot investi la fondul de acumulare ca o alternativa de economisire.

09.10.2007, 18:36 23

Societatea de administrare a investitiilor Certinvest a anuntat primul proiect sub aripa asiguratorului britanic Aviva: un fond de acumulare denominat in euro structurat dupa modelul fondurilor de pensii, investitiile fiind insa realizate dupa tiparul unui fond mutual diversificat.
Cu acest produs, Certinvest isi propune sa ofere o alternativa investitionala la fondurile de pensii obligatorii.
"Efectul principal al fondului de acumulare va fi de natura psihologica, pentru ca investitorii se angajeaza sa investeasca lunar. Obligatia de investire periodica va fi mentionata in prospectul de emisiune al fondului", spune Eugen Voicu, presedintele Certinvest.
Aflat in faza de proiect, fondul de acumulare se va adresa investitorilor care nu se incadreaza in conditiile de aderare la fondurile de pensii obligatorii. Subscrierile la fond vor fi periodice, dupa modelul fondurilor de pensii private. Fondul de acumulare va functiona asemeni unui fond deschis de investitii si va realiza plasamente diversificate pe piata locala.
"Persoanele care nu au aderat la fondurile de pensii obligatorii pot investi la fondul de acumulare ca o alternativa de economisire. Am ales sa fie denominat in euro in perspectiva ca peste cativa ani vom adopta moneda europeana", spune Voicu.
Fondul de acumulare va semana cu fondul de plasamente diversificate Capital Plus administrat de Certinvest, avand insa un risc mai redus, spune Voicu. La sfarsitul lunii august, Capital Plus a obtinut un randament anual de 27,7%.
Proiectul fondului de acumulare este primul pe care societatea Certinvest il anunta in calitate de membra a grupului britanic de asigurari si pensii private Aviva.
Cu un portofoliu de patru fonduri deschise de investitii in administrare si o cota de 5,7% din piata fondurilor mutuale, Certinvest a fost achizitionat de asiguratorul britanic la inceputul lunii septembrie. In cursa de preluare a administratorului local au intrat Aviva si un grup financiar israelian, discutiile fiind demarate de la inceputul anului. Compania britanica a castigat negocierile pentru ca Aviva dispune deja pe piata locala de putere de vanzare si distributie a produselor financiare, fiind posibile in viitor lansari de produse mixte, potrivit lui Voicu.
"Forta de distributie de care dispune grupul britanic ne va ajuta in dezvoltarea fondurilor de investitii", a precizat presedintele Certinvest.
Distributia fondurilor mutuale prin intermediul canalelor bancare aduce administratorilor care nu fac parte din grupuri bancare costuri destul de ridicate, legislatia interzicand vanzarea fondurilor mutuale prin intermediul agentilor de vanzari.
Administratorii independenti de fonduri mutuale au apelat in ultima perioada la vanzarea online a produselor investitionale si la infiintarea de puncte de prezentare unde se pot face si subscrieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO