Burse - Fonduri mutuale

Certurile politice alimenteaza corectiile pe de Bursa

19.01.2007, 18:07 14

Bursa a continuat sa scada si ieri, SIF-urile tragand dupa ele principalele titluri lichide, ceea ce s-a tradus printr-o corectie generalizata la nivelul pietei.
Scaderile au avut loc pe fondul unei lichiditati aproape duble fata de sedinta precedenta, rulajul pietei depasind 18 milioane de euro.
Brokerii spun ca inflamarea mediului politic a influentat in mod negativ inceputul de an de pe Bursa si ar putea reprezenta unul dintre motivele corectiei de pe SIF-uri.
"Bursa reactioneaza la stirile negative de genul celei legate de suspendarea presedintelui si a premierului, precum si la declaratiile care se fac in mediul politic", spune Adrian Caramiha, presedintele societatii de brokeraj Eastern Securities.
"In cazuri de instabilitate politica, unii investitori decid sa-si marcheze profitul, vanzatorii fiind mai agresivi. Cred ca la cumparare au intrat investitori care sunt obisnuiti cu aceste scandaluri si considera ca lucrurile vor intra din nou in normal", precizeaza Adrian Caramiha.
Actiunile SIF au pierdut in medie 1,9%, acestea fiind si cele mai tranzactionate din piata.
Titlurile SIF Oltenia si SIF Moldova au ocupat primele pozitii in topul tranzactiilor de ieri, acestea pierzand aproape 2% fiecare, pe rulaje de peste 4,8 mil. euro (16,4 mil. lei), respectiv 4,2 mil. euro (14,4 mil. lei).
Indicele BET a coborat cu 1,3%, pana aproape de pragul de 8.400 de puncte.
Scaderi mai importante au inregistrat actiunile Rompetrol Rafinare si cele ale BRD, care au pierdut 2,3%, respectiv 1,5%, in timp ce titlurile Bancii Transilvania si Petrom au consemnat scaderi de pana la 1%.
Actiunile Broker Cluj au fost printre putinele titluri din piata care au consemnat cresteri, inchizand sedinta cu o crestere de 0,6% pe un rulaj de 0,3 milioane de euro (1 milion de lei).
Fondurile de investitii ar putea sa nu-si faca prezenta in piata imediat, spun brokerii, ca urmare a faptului ca acestea organizeaza la inceput de an consilii prin care se decid strategiile de investitii pe anul in curs.
"De obicei, in primele doua luni ale anului au loc consilii ale fondurilor de investitii in cadrul carora se discuta ce investitii va realiza fondul pe parcursul anului, de aceea ma astept ca intrarea fondurilor sa se faca treptat", a declarat Adrian Caramiha.

Actiunile SIF Muntenia au inregistrat cel mai mare declin in randul SIF-urilor, pierzand 2,3% pe un rulaj de 1,1 milioane de euro (aproape 4 mil. lei). Celelalte actiuni SIF au consemnat de asemenea scaderi, de peste 1,5%. Brokerii spun ca evolutia acestor titluri va fi in continuare influentata de instabilitatea la nivelul mediului politic, iar o eventuala revenire ar putea avea loc in momentul detensionarii situatiei. De la inceputul anului, actiunile SIF Muntenia au pierdut aproape 5%. Pe parcursul sedintei, aceste titluri au urcat pana la un maxim de 1,77 lei/actiune si au atins un prag minim de 1,71 lei/actiune, valoare la care au si inchis sedinta de ieri.

Titlurile Bancii Transilvania au pierdut 1%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 1,5 milioane de euro (5,2 milioane de lei). "Actiunile Bancii Transilvania s-au inscris pe un usor trend descrescator mai putin abrupt decat celelalte titluri pentru ca si cresterea acestora din ultima perioada a fost mai mica", spune Adrian Caramiha, presedintele societatii de brokeraj Eastern Securities. Reprezentantii bancii au anuntat recent ca au lansat un credit punte, prin care ofera finantari clientilor individuali care au nevoie de lichiditati pe termen scurt pentru a achizitiona un imobil. Valoarea creditului punte este de pana la 100.000 de euro si se acorda pe termen de un an.

Actiunile Socep Constanta au castigat 2,5%, tranzactiile cu aceste titluri insumand circa 53.000 de euro (0,18 milioane de lei). In ultimele luni cursul titlurilor s-a mentinut in preajma nivelului de 0,25 lei/actiune, dupa o apreciere de circa 40% pe parcursul unei singure luni. Anul trecut, titlurile Socep Constanta au avut o crestere de aproximativ 16%, randamentul situandu-se sub nivelul cresterii indicilor de pe piata. Pe parcursul sedintei, aceste actiuni au fluctuat intre un prag minim de 0,241 lei/actiune si unul maxim de 0,25 lei/actiune. Inchiderea pe aceste actiuni s-a realizat la un curs de 0,249 lei/actiune, cu circa 1,6% peste nivelul de la inceputul acestui an.

Titlurile Dafora Medias au facut ieri obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, valoarea acestora ridicandu-se la 0,34 milioane de euro (1,1 milioane de lei). Pe fondul acestor tranzactii, aceste actiuni s-au apreciat cu aproape 2%. Conducerea societatii cu afaceri in servicii de foraj petrol si gaze, intentioneaza sa isi majoreze capitalul social cu suma de 92,2 milioane lei (27,1 milioane de euro), prin aport in numerar al actionarilor. Pe parcursul sedintei, titlurile Dafora au urcat pana la un maxim de 2,99 lei/actiune, ceea ce reprezinta o crestere de peste 12%, pentru ca mai apoi sa revina si sa inchida la pretul de 2,7 lei/actiune.

Actiunile societatii Ceramica Iasi au castigat 1,2%, pe o lichiditate in crestere valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de 0,66 milioane de lei (0,19 milioane de euro). Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 4,1 lei/actiune. Recent au aparut informatii care citau surse apropiate companiei, potrivit carora angajatii companiei intentioneaza sa scoata la vanzare un pachet de actiuni de aproape 60% pentru finantarea unor investitii. Conducerea Broker Cluj a precizat ca societatea de brokeraj intentioneaza, impreuna cu un consortiu din care fac parte atat investitori locali, cat si straini, sa preia pachetul detinut de salariati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO