Burse - Fonduri mutuale

Chisu: Avem nevoie de cel putin trei ani pentru a recupera din pierderile de pe Bursa

Chisu: Avem nevoie de cel putin trei ani pentru a recupera din pierderi
12.10.2008, 18:57 12

Indicele BET, principalul indice din piata, care reda evolutiile celor mai importante 10 companii din piata, a coborat cu 9,9% sub nivelul de referinta, indreptandu-se astfel catre pragul de 3.000 de puncte. Indicele BET-FI, care prezinta situatia celor cinci societati financiare, a inregistrat cea mai mare corectie din randul indicilor din piata, de 14,9%, pana la nivelul de 15.200 de puncte.

Pentru sedinta de vineri, Consiliul BVB a decis extinderea starii de "predeschidere" la pietele principale de actiuni si derivate pe toata durata sedintei, iar pentru pietele auxiliare a mentinut starea "inchisa". Preturile au fost stabilite prin algoritm de fixing, in ultimul minut de tranzactionare.
"Asemenea masuri, aproape disperate, ca si cea de miercuri in care Consiliul BVB a decis inchiderea Bursei, au menirea de a invinge panica si de a tempera fenomenul de vanzare excesiva intalnit printre investitori. In astfel de situatii, deciziile vizeaza doar aspectul psihologic la nivelul investitorilor si este foarte probabil sa ne mai intalnim cu astfel de masuri", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de brokeraj IFB Finwest.
Titlurile Petrom (SNP) au inregistrat o corectie de 15%, pana la pretul de tranzactionare de 0,216 lei/actiune, iar actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au consemnat o scadere de 14,7%, pana la nivelul de 0,0049 lei/actiune. Titlurile Transelectrica (TEL) au pierdut vineri 10,5%, in timp ce actiunile Transgaz (TGN) au coborat cu 14,65 sub nivelul de referinta.
Evolutiile negative ale companiilor energetice au redus cotatia indicelui de profil cu 14,2%, pana la nivelul de 400 de puncte.
Dintre societatile financiare de investitii, titlurile SIF Modova (SIF2) si SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cele mai mari corectii in sedinta de vineri, de 15%, atingand preturi de tranzactionare de 0,8 lei/actiune si respectiv 0,474 lei/actiune. In topul scaderilor au urmat titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Oltenia (SIF5), care au coborat fiecare cu 14,9% sub nivelul de referinta consemnat in sedinta de joi.
Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat cea mai mica scadere, de 14,5%. Titlurile SIF Transilvania au fost cele mai tranzactionate titluri din piata din randul SIF-urilor (3,5 mil. actiuni) in vreme ce tranzactiile cu actiunile SIF Banat-Crisana au fost cele mai valoroase (1,5 mil. lei).
"In piata exista doua certitudini: un sentiment de incertitudine pentru ce urmeaza sa se intample si prezenta in piata a unui numar foarte mare de investitori speculativi. In astfel de vremuri, in piata intra cei mai versati investitori, iar acestia sunt de departe investitorii care stiu si cunosc foarte bine mecanismele pietei. Putem spune ca in astfel de vremuri investitorii speculativi sunt singurii care stiu sa castige. Pe termen lung insa, asemenea volatilitate distruge increderea printre investitori", a adaugat Chisu.
In sectorul bancar, cea mai redusa corectie au inregistrat-o titlurile BRD Groupe SocGen (BRD), care au pierdut 10,8%, in vreme ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) si Erste Bank (EBS) au pierdut fiecare cate 15%.
Pe plan extern, principalii indici bursieri au inregistrat pierderi comparative cu cea consemnata la Bucuresti. Indicele francez CAC 40 a pierdut in sedinta de vineri 7%, indicle economiei germane DAX a consemnat o scadere de 6%, iar indicele britanic FTSE 100 a inregistrat o pierdere de 6,4%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO