Burse - Fonduri mutuale

Chisu, IFB: Aceste cresteri de pe Bursa nu pot tine mai mult de cateva zile

Chisu, IFB: Aceste cresteri de pe Bursa nu pot tine mai mult de cateva zile
06.01.2009, 19:50 14

Bursa a continuat cea de-a doua zi de crestere din acest an, BET, indicele general al pietei, inchizand cu un avans de 4,8%, cea mai mare aprecerie fiind consemnata insa pe indicele companiilor energetice, BET-NG, care a crescut cu 7,6%.

"Avansul puternic pe actiunile energetice din sedinta de azi (ieri - n.a.) nu are nicio legatura cu sistarea importului de gaze de la rusi. De altfel, acest lucru nu afecteaza in niciun fel evolutia actiunilor pe Bursa, cele mai bune exemple fiind producatorii chimici, mari consumatori de gaze, care au inregistrat cresteri semnificative. Aprecierile se datoreaza entuziasmului de inceput de an mai degraba", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de brokeraj IFB Finwest.
Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inchis sedinta de ieri in urcare cu 14,6%, actiunile facand obiectul unei tranzactii de tip deal in valoare de 2,8 mil. lei. Actiunile Petrom (SNP) au consemnat o apreciere de 5,9%, urcand la pretul de 0,199 lei/actiune. Companiile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat de asemenea cresteri de 6,2% si respectiv 3%.
"Dupa atatea zile in care nu s-au realizat tranzactii, avem de-a face cu o explozie a entuziasmului pe piata, ceea ce conduce la o crestere speculativa, crestere care nu va ramane fara victime", a continuat Chisu.
Societatile financiare au inregistrat la nivelul indicelui BET-FI un avans de 7%, cea mai mare crestere fiind consemnata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care s-a apreciat cu 8,3%, pana la nivelul de 0,313 lei/actiune. In top au urmat cresterile SIF Moldova (SIF2), de 8,2%, SIF Oltenia (SIF5), de 6,5% si SIF Muntenia (SIF4), de 6,4%. Cea mai mica crestere din randul SIF-urilor a fost inregistrata de actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu 6%. In randul producatorilor chimici, actiunile Azomures Tg. Mures (AZO) si Amonil Slobozia (AMO) au inregistrat cresteri semnificative, de 9% si respectiv 10,7%, urcand pana la preturi de 0,17 lei/actiune si respectiv 0,0155 lei/actiune.
Cresteri semnificative au inregistrat si titlurile Broker Cluj (BRK), de 15%, actiunile Dafora Medias (DAFR), de 14,9% si titlurile Rompetrol Well Servicies (PTR), de 14,8%.
Societatile din sectorul financiar si-au mentinut tendinta crescatoare si in sedinta de ieri, titlurile BRD inregistrand o apreciere de 3,6%, urmate de cresterea consemnata de actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC), de 0,6%.
Valoarea tranzactiilor s-a ridicat ieri la 20,2 mil. lei (4,9 mil. euro), fiind tranzactionate peste 181 mil. titluri.
"In piata intra foarte multi speculatori la cumparare, iar aprecierile din aceste zile nu pot tine mai mult de cateva zile. E posibil sa intre la cumparare si speculatori straini insa acestia difera foarte mult de cei autohtoni. Strainii, chiar si cei speculativi, intra pentru o perioada mai mare in piata. Cu toate acestea, o crestere a numarului de investitori straini in piata este conditionata de ameliorarea contextului macroeconomic, precum si a cursului valutar", a incheiat Chisu.
Pe pietele externe s-a manifestat aceeasi tendinta ca si la Bucuresti, principalii indici bursieri consemnand aprecieri de pana la 2,3% in cazul indicatorului german DAX. Indicele britanic FTSE inregistra aproape de ora inchiderii un avans de 2% in vreme ce indicele francez CAC 40 urca cu 1,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO