Burse - Fonduri mutuale

Chisu, IFB: Pe termen mediu, ne putem astepta la o stabilizare a pietei

Chisu, IFB: Pe termen mediu, ne putem astepta la o stabilizare a pietei

Click pentru imaginea marita

05.10.2008, 19:50 19

Indicele BET, principalul indice de la Bucuresti, care reda evolutia celor mai lichide 10 companii de la tranzactionare, a inchis cu 0,4% peste nivelul de referinta, atingand pragul de 4.300 de puncte. Indicele extins al pietei, BET-XT, a inregistrat o crestere de 0,4%, urcand astfel la nivelul de 460 de puncte.

"Odata cu votarea planului american, situatia internationala pare sa se mai fi linistit, iar limpezirea apelor ar putea aduce din nou incredere printre investitori. Pe plan intern, ne putem astepta la o perioada de stabilizare a pietei, fara volatilitati prea ridicate, asa cum ne-am obisnuit pana acum, insa vestile externe vor continua sa aiba greutate", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de brokeraj IFB Finwest.
In sectorul energetic, titlurile Petrom (SNP) au coborat cu 0,3% sub nivelul de referinta, pana la pretul de 0,327 lei/actiune, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transelectrica (TEL) au inregistrat cresteri. Titlurile Rompetrol Rafinare au urcat cu 4,8%, pana la nivelul de 0,044 lei/actiune, iar actiunile companiei transportatoare de energie electrica Transelectrica au atins nivelul de 17,3 lei/actiune, cu 1,2% peste nivelul de referinta. Evolutiile, in mare parte pozitive, ale companiilor energetice au urcat indicele de profil BET-NG cu 0,6%, pana la nivelul de 620 de puncte.
"Ca si pana acum, investitorii vor lua mai mult in considerare vestile care vor veni de pe pietele externe decat rezultatele financiare trimestriale, insa acestea nu vor fi in totalitate neglijate. Rezultatele bune vor ajuta investitorii sa faca o selectie mai buna a companiilor in care merita sa investesti. Cu toate acestea este posibil ca odata cu publicarea rezultatelor sa vedem o crestere a numarului de intrari la cumparare", a adaugat Chisu.
Societatile financiare de investitii au inregistrat in mare parte evolutii pozitive, titlurile SIF Transilvania (SIF3) fiind singurele actiuni din randul societatilor financiare care au inchis pe minus. Actiunile SIF Transilvania au pierdut in sedinta de vineri 0,7%, atingand astfel un pret de tranzactionare de 0,71 lei/actiune. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai tranzactionate titluri din randul societatilor financiare (2,5 mil. actiuni), in valoare de peste 3,7 mil. lei, fiind astfel cele mai valoroase tranzactii de pe piata. Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au urcat in sedinta de vineri cu 2,3%, in timp ce titlurile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat o crestere de 1,1%. In topul cresterilor au urmat titlurile SIF Moldova (0,8%) si SIF Oltenia (0,7%).
Evolutiile pe plus ale societatilor financiare au dus la o crestere a indicelui de profil BET-FI cu 0,8%, pana la nivelul de 27.500 de puncte.
In sectorul bancar nu au existat evolutii semnificativ diferite fata de sedinta precedenta, titlurile BRD Groupe SocGen (BRD) inchizand la acelasi nivel de referinta consemant joi, de 11,4 lei/actiune. Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au urcat cu 0,4%, in timp ce titlurile bancii austrice Erste Bank (EBS) au inregistrat un avans de 3,7%.
Pe plan extern, principalele cotatii bursiere au inregistrat la sfarsitul saptamanii cresteri, majoritatea dintre acestea inchizand pe plus. Indicele britanic FTSE 100 a urcat cu 2,3%, indicele francez CAC 40 a inregistrat o crestere de aproape 3%, in timp ce indicele german DAX a consemnat un avans de 2,4%. Indicele american DOW Jones a inchis pe minus, in scadere cu 1,5%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO