Burse - Fonduri mutuale

Chisu, IFB: Pe termen scurt, Bursa nu poate rezista valului de pesimism

14.09.2008, 19:50 26

"Bursa de la Bucuresti a inceput treptat sa reactioneze la majoritatea schimbarilor de pe pietele financiare externe, si in special la evolutia pietei americane de capital. Cum situatia pare sa se deterioreze in Statele Unite, Bursa va fi indirect afectata de o posibila prabusire a celor doua bancii de investitii (Lehman Brother si Merrill Lynch - n. a.), prin retragerea si mai mult a investitorilor straini de pe piata locala", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de brokeraj IFB Finwest.

Scaderea indicelui BET s-a datorat in principal evolutiilor negative ale celor mai semnificative titluri din cadrul indicelui bursier, Petrom, BRD Goupe Societe Generale si Rompetrol Rafinare, cele trei companii detinand cumulat o pondere de peste 50% in cadrul BET.

Titlurile Petrom (SNP) au coborat in sedinta de vineri cu 0,3%, pana la pretul de tranzactionare de 0,389 lei/actiune, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat o scadere de 0,7%. Pretul de tranzactionare al titlurilor Rompetrol Rafinare a coborat astfel la 0,044 lei/actiune.

Scaderile consemnate de companiile din sectorul energetic au influentat negativ si evolutia indicelui BET-NG, care a inregistrat o scadere de 0,2% fata de nivelul de referinta. De asemenea, scaderile inregistrate de companiile petroliere survin pe fondul reducerii pretului petrolului sub pragul psihologic de 100 de dolari/ baril. Petrolul s-a tranzactionat vineri la pretul de 97,5 dolari/baril.

Societatile de investitii financiare au inregistrat vineri o scadere de 1%, indicele BET-FI, care reda evolutia SIF-urilor inchizand sedinta de tranzactionare la nivelul de 31.800 de puncte. Cea mai mare scadere din randul SIF-urilor a fost consemnata de SIF Oltenia (SIF5), de 1,7%, titlurile societatii de investitii fiind tranzactionate la un pret de 1,73 lei/actiune. Actiunile SIF Moldova (SIF2) au scazut vineri cu 1,3%, atingand astfel nivelul de 1,58 lei/actiune.

"Pe Bursa de la Bucuresti se numara companii care prezinta un potential ridicat pentru viitor, pentru investitorii care doresc sa investeasca pe termen lung si mediu. Pe termen scurt insa, Bursa nu are capacitatea sa faca fata unui val de pesimism ca cel cu care ne confruntam", a adaugat Chisu. 

Dintre companiile financiare listate, doar Banca Transilvania (TLV) a inregistrat o usoara crestere, de doar 0,4%, atingand astfel un pret de tranzactionare de 0,262 lei/actiune. Actiunile Bancii Transilvania au fost si cele mai tranzactionate titluri de pe piata vineri, atingand un rulaj de 7,3 mil. de actiuni, tranzactii care s-au ridicat la peste 1,9 mil. lei. Actiunile TLV vor fi oprite in sedinta de luni de la tranzactionare in vederea operarii unei majorari de capital. Titlurile BRD-SocGen au scazut in sedinta de vineri cu 1,3%, pana la nivelul de 15,8 lei/actiune. Titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inregistrat vineri o scadere usoara de 0,3%, in timp ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) nu au consemnat nicio schimbare fata de nivelul de referinta.

Dupa aproape o luna de scadere, titlurile Impact Bucuresti (IMP) au inregistrat vineri una dintre cele mai mari cresteri de pe Bursa, de 3%, pana la pretul de 0,105 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO