Burse - Fonduri mutuale

Cine castiga cel mai mult pe Bursa daca petrolul sare de 100 $ pe baril

Cine castiga cel mai mult pe Bursa daca petrolul sare de 100 $ pe baril

Click pentru imaginea intreaga

10.01.2008, 17:30 41

Toate companiile care au segmente de explorare si productie, dar si firmele care furnizeaza echipamente si servicii in domeniul petrolier vor avea profituri cu 30-40% mai mari anul acesta ca urmare a cresterii barilului peste pragul de 100 de dolari.
Un baril atat de valoros are un impact pozitiv si pentru retailul de produse petroliere, ceea ce transforma anul 2008 intr-unul bun pentru toti jucatorii din piata petrolului.
"Cu cat barilul de petrol este mai scump, cu atat vor beneficia mai mult companiile de upstream (n.r. - explorarea si productia petrolului, dar si cele care asigura echipamentele si serviciile necesare), cat si cele de downstream (n.r. - rafinare si marketing). Pe partea de upstream cred ca vom asista la profituri cu 30%-40% mai mari pentru companiile de profil", spune Marian Dinu, directorul general al societatii de brokeraj Alpha Finance Romania. In cazul Petrom, de exemplu, analistii de la Raiffeisen Centrobank vad o apreciere a profitului pentru anul acesta de 62%.
Fiecare dolar cu care un baril de titei se apreciaza aduce 30 de milioane de euro in castigurile operationale ale companiilor producatoare, adica Petrom, dar ataca marjele rafinariilor. Totodata, un baril puternic antreneaza investitii uriase pe segmentul de explorare care duc la cresterea valorii companiilor care asigura astfel de servicii, adica Prospectiuni Bucuresti sau Dafora Medias. Pentru operatorii portuari, de genul Oil Terminal, barilul scump inseamna rulaje mai mari determinate de exporturi de produse petroliere in crestere.
"Pe upstream cred ca vom asista totusi la ritmuri de crestere mai mari comparativ cu downstreamul pentru ca aici intervine o limita de crestere cauzata de accize. Oricum asupra cererii de produse petroliere nu vor interveni schimbari pentru ca vorbim despre o cerere inelastica. In schimb, vom vedea o atentie mai mare acordata investitiilor in energie neconventionala", a mai precizat Dinu.
Daca barilul va continua timp de un an sa-si mentina valoarea de 100 de dolari, atunci Petrom poate castiga in 2008 peste 840 mil. euro la EBIT-ul de 512 mil. euro estimat pentru 2007, daca se ia in calcul pentru 2007 un baril de 72 de dolari. In plus fata de acest factor, Petrom mai beneficiaza de avantajul deprecierii leului, deoarece toate raportarile firmei se realizeaza in lei. La jumatatea anului trecut, de exemplu, rezultatele Petrom au fost puternic afectate de aprecierea leului coroborata cu un baril de titei mai ieftin fata de aceeasi perioada din 2006.
Titeiul a inceput anul acesta cota istorica de 100 de dolari pe baril, iar unii jucatori din piata de profil vad spre sfarsitul lui 2008 un baril chiar de 150-200 de dolari, chiar daca majoritatea analistilor inca il plaseaza sub 80 de dolari.
"Un baril mai scump atrage investitii majore in proiecte de explorare si productie, dar cauzeaza in acelasi timp costuri cu amortizarea", spune Dan Pazara, directorul de comunicare al Petrom. Tocmai faptul ca investitiile in proiecte de explorare si productie vor fi din ce in ce mai mari va favoriza pozitiv bilanturile companiilor care asigura astfel de servicii precum Prospectiuni Bucuresti, companie controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender.
"Speram sa fie mai multe proiecte mari, tocmai datorita unui baril de titei mai valoros. Suntem pregatiti pentru anul 2008", spune Traian Gubandru, directorul general al Prospectiuni Bucuresti. Compania estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de 200 mil. lei (58,8 mil. euro), in usoara crestere fata de prognoza pentru anul trecut, si un profit net la un nivel similar celui estimat pentru anul 2007.
Atlas Gip Ploiesti (ATGJ), cealalta companie de servicii in domeniul petrolier detinuta de omul de Tender, ar putea beneficia, de asemenea, de cresterea investitiilor pe partea de explorare.
"In mod cert, pentru Oil Terminal un baril mai scump de titei asigura un rulaj mai mare, ceea ce se traduce in venituri mai mari. Pentru 2008, rulajul de produse petroliere ar putea creste cu aproximativ 500.000 de tone in conditiile in care anul trecut acesta s-a ridicat la o valoare de aproximativ 12 milioane de tone", a declarat Mihai Lupu, directorul general al operatorului portuar Oil Terminal.
Un alt efect al acestui rulaj sporit vor fi investitiile companiei in marirea capacitatii de stocare.
"Vom demara un program de investitii prin care se urmareste extinderea capacitatilor de stocare cu aproximativ 400.000 de tone. In prezent, avem o capacitate de 1,7 milioane de tone. Este posibil ca investitiile sa inceapa chiar de anul acesta", a precizat Lupu.
"In ceea ce priveste companiile de rafinare, pierderile cauzate de aprecierea barilului de petrol nu se pot cuantifica cu aceeasi precizie ca in cazul companiilor de explorare. Trebuie analizat modul in care baril mai scump se transpune in produsul finit, gradul in care sunt afectate marjele de rafinare de costurile cu energie sau de tipul de produse pe care respectiva rafinarie le realizeaza", spune Adriana Marin, seful departamentului de analiza al societatii de brokeraj CA IB Securities.
De exemplu, in cazul produselor Petromidia, anul trecut a adus scumpiri de aproximativ 8%, in conditiile in care cotatiile s-au dublat anul trecut. Un factor extrem de important care duce la scumpirea petrolului este deprecierea coninua a monedei americane. Analistii spun ca faptul ca acum Rompetrol este detinut de catre o companie extrem de bogata in resurse KazMunaiGaz nu va aduce vreun beneficiu in ceea ce priveste costurile legate de aprovizionarea cu titei a rafinariei astfel incat sa impulsioneze marjele de rafinare.
Cresterea pretului petrolului ar putea insa favoriza celelalte doua companii listate din grupul Rompetrol. Rompetrol Well Services, divizia de servicii petroliere a grupului Rompetrol, ar putea beneficia de investitiile mai mari ale companiilor petroliere locale pe partea de exploatare.
Unul dintre principalii factori care certifica faptul ca anul acesta companiile din segmentul petrolier vor castiga foarte mult de pe urma aprecierii barilului de petrol il reprezinta modificarile pe care le-au inregistrat estimarile analistilor in ceea ce priveste rezultatele companiilor de profil. De exemplu, analistii bancii austriece Raiffeisen Centrobank vad in cazul Petrom un profit de 2.963 mld. lei (900 mil. euro) in 2008, in conditiile in care estimarile initiale plasau profitul Petrom la un nivel de 2.422 mld. lei. Petrolul scump a determinat aceasta modificare in ceea ce priveste estimarile.
Printre companiile listate care ar mai putea beneficia de cresterea pretului petrolului se numara transportatorul de produse petroliere Conpet Targoviste (COTE) si producatorii de echipamente petroliere Upet Targoviste (UPET).

Principalii jucatori ? afectati

Petrom (SNP): Fiecare dolar in plus la baril aduce 30 mil. euro la profitul operational al companiei, potrivit analistilor de la Raffeisen Centrobank. Pornind de la aceasta cifra, Petrom ar putea castiga anul acesta 840 mil. euro la EBIT daca barilul se mentine la 100 de dolari, daca se ia in calcul un pret mediu al barilului pentru anul trecut de 72 de dolari. Analistii estimeaza pentru anul acesta un ritm de crestere intre 40%-60% pentru profitul Petrom.
Oil Terminal (OIL): Operatorul portuar va fi favorizat de cresterea rulajelor de produse petroliere in 2008 ca urmare a cresterii barilului de petrol. Pentru 2008, rulajul de produse petroliere ar putea creste cu aproximativ 500.000 de tone, in conditiile in care anul trecut acesta s-a ridicat la o valoare de aproximativ 12 milioane de tone. Ca urmare a acestui lucru, compania anunta investitii in marirea capacitatilor de stocare cu 400.000 de tone de la 1,7 milioane de tone.
Prospectiuni Bucuresti (PRSN): Compania va beneficia de pe urma cresterii numarului proiectelor de explorare favorizate de un baril mai scump. Prospectiuni Bucuresti estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de 200 mil. lei (58,8 mil. euro), in usoara crestere fata de prognoza pentru anul trecut, si un profit net la un nivel similar celui estimat pentru anul 2007.
Rompetrol Rafinare (RRC): Un baril mai scump va pune o presiune sporita asupra marjelor de rafinare ale companiei, valoarea impactului fiind greu de calculat. In acelasi timp insa, pe partea de retail de produse petroliere vor fi inregistrate cresteri ca urmare a comercializarii unor produse mai scumpe. Cu toate acestea, piata nu va inregistra un regres, cererea de produse petroliere fiind inelastica.
Rompetrol Well Services (PTR): Divizia de servicii petroliere a grupului Rompetrol ar putea beneficia de investitiile mai mari ale companiilor petroliere pe segmentul de explorare si extractie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO