Burse - Fonduri mutuale

City of London şi-a marcat deja profitul pentru jumătate din participaţia deţinută la FP

City of London şi-a marcat deja profitul pentru...

Autor: Roxana Pricop, Stefan Musgociu

27.08.2013, 20:46 982

Compania de administrare a investiţiilor City of London, al doilea mare acţionar al Fondului Proprie­ta­tea (FP), şi-a redus participaţia la 4,87%, faţă de 9,43% din acţiunile FP în precedenta raportare din luna septembrie a anului trecut.

City of London a anunţat marţi pe bursă că mai deţine 4,87% din FP: în nume propriu are 0,83% din titluri, iar diferenţa de 4,039% este deţinută indirect, prin intermediul unor warranturi emise de RBS (1,027%) şi Raiffeisen Centrobank (3,012%). Fondurile City of London au ajuns să deţină sub 5% din acţiuni după ce RBS a vândut un milion de acţiuni FP. Prin intermediul warrant-urilor investitorii au dreptul să cumpere acţiunile care sunt activ suport, la un anumit preţ şi la o anumită dată. Warrant-urile sunt emise de un investitor sau intermediar care a cumpărat, anterior, acţiunile respective, iar posesorii unor astfel de derivate încasează şi dividendele distribuite de companie.

„City of London a investit în acţiunile Fondului Proprietatea din octombrie 2010. Activele noastre sunt administrate prin raport la indicii pieţelor emergente. România are o alocare fie foarte mică, fie chiar zero în indicii dedicaţi pieţelor emergente. City of London a avut de ceva timp o expunere pe România peste cea din indici. Cum expunerea pe România s-a apreciat faţă de minimele de anul trecut, cu circa 80% în dolari, fapt ce a rezultat la o supraperformanţă de 72% faţă de indicele folosit drept reper, a trebuit să ne reducem poziţia pentru a ne alinia la limitele de risc“, a explicat Mark Dwyer, reprezentant al City of London.

Compania a început să cumpere acţiuni FP în octombrie 2010 de pe „piaţa gri“, înainte de listarea la bursa din Bucureşti, când acţiunile se tranzacţionau la preţuri cuprinse între 0,4 lei şi 0,5 lei pe acţiune. Însă compania a cumpărat acţiuni şi în 2011 la preţuri minime de 0,4 lei/acţiune. Acum acţiunile FP se tranzacţionează la un preţ de 0,69 lei, după ce au atins un maxim de 0,7 lei la începutul lunii. Câştigul înregistrat de fondurile City of London se ridică la peste 40%, la care se adaugă şi dividendele încasate de la fond.

City of London deţinea indirect, în luna septembrie a anului trecut, 9,43% din toate acţiunile FP, reprezentând 9,69% din capitalul social subscris şi vărsat, potrivit unei raportări transmise pe 21 septembrie. Atunci, compania de administrare a investiţiilor avea în nume propriu 4,18% din acţiunile Fondului şi aproape 5,26% din titluri prin intermediul unor warranturi RBS.

„Rămânem un investitor semnificativ pe termen lung în Fondul Proprietatea şi în România. Vom păstra relaţia cu conducerea fondului pentru a ne asigura că interesele clienţilor noştri sunt respectate. Credem că datele fundamentale ale economiei şi ale companiilor din portofoliul FP sunt foarte puternice şi aşteptăm să înregistrăm rezultate puternice din partea investiţiei semnificative pe care o avem în România“, a mai spus Dwyer.

City of London are un reprezentant, pe Julian Healy, în Comitetul Reprezentanţilor, cel care supraveghează modul în care este administrat FP de către Franklin Templeton.

Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea este fondul american de hedging Elliott Associates, care deţine peste 18% din acţiunile FP.

Acţiunile FP au scăzut cu 1,78% în şedinţa de ieri, până la un preţ de 0,69 lei/titlu, pe o piaţă în scădere. Capitalizarea bursieră a fondului este de 9,67 mld. lei (2,2 mld. euro).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO