Burse - Fonduri mutuale

Clujenii de la Globinvest nu mai primesc speculatori in fonduri

25.01.2009, 18:29 37

Societatea Globinvest din Cluj-Napoca, cu active nete in gestiune de 51,2 mil. lei (11,9 mil. euro), a decis restrictionarea accesului in fonduri al investitorilor care au realizat in ultimele luni subscrieri si retrageri succesive si triplarea comisioanelor de rascumparare, pentru a-si proteja fondurile de speculatori.

Globinvest este printre cei mai longevivi administratori de pe piata si administreaza doua fonduri deschise de investitii: fondul de actiuni Napoca si fondul de plasamente diversificate Transilvania.
Ambele fonduri au fost afectate de scaderile fara precedent ale Bursei din 2008, incheind anul trecut cu pierderi de aproape 80% pentru fondul de actiuni si de peste 55% pentru fondul diversificat. Mai mult, Napoca a fost printre putinele fonduri de actiuni din piata, care, in ciuda scaderilor agresive ale Bursei, si-a mentinut expunerea pe actiuni cotate peste pragul de 66% din active impus de categorie. In timp ce mare parte din fondurile de actiuni si-au diminuat puternic expunerea pe actiuni, si s-au refugiat in depozite.
La sfarsitul anului trecut, in fondul Napoca, cu active nete de 5,2 mil. lei, investeau 1.529 de investitori, mai putini cu 245 fata de 2007, in timp ce in fondul Transilvania, cu active nete de 15,8 mil. lei, investeau 871 de clienti, mai putini cu 200 fata de 2007.
Globinvest a modificat prospectele de emisiune ale celor doua fonduri mutuale prin includerea mentiunii ca administratorul are posibilitatea sa nu accepte cereri de cumparare depuse de investitori care au realizat un numar de trei operatiuni succesive de cumparare urmate de rascumparare in termen de sase luni anterior datei depunerii cererii, potrivit buletinului saptamanal emis de CNVM.
Pentru cererile depuse si care depasesc aceste limite, administratorul este obligat sa returneze sumele aferente in ziua urmatoare datei depunerii cererii de cumparare, fara retinerea unor taxe sau comisioane.
Investitorii care nu sunt de acord cu modificarile intervenite in documentele fondului au posibilitatea sa rascumpere numai integral unitatile de fond detinute.
Reprezentantii Globinvest nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei. Administratorii recomanda fondurile mutuale ca plasamente pe termen mediu si lung.
Astfel ca prin refuzul de a inregistra cererile de subscriere provenite din partea investitorilor care au efectuat anterior subscrieri, urmate de rascumparari in intervale scurte de timp, administratorul isi protejeaza fondurile si investitorii cu "bune intentii" de speculatori.
Comportamentele speculatorilor sunt incurajate in principal de faptul ca valoarea unei unitati de fond se calculeaza dupa informatii vechi de doua pana la trei zile, investitorul putand estima pretul unei unitati de fond care investeste in actiuni in functie de evolutia pietei de actiuni, spun administratorii.
Globinvest a triplat pana la 15% comisionul de rascumparare pentru investitiile mai mici sau egale cu 15 zile in fondul Napoca si a crescut pana la 5% din valoarea unitatilor rascumparate pentru plasamente mai mici sau egale cu 15 zile in fondul Transilvania.
Comisionul de rascumparare se constituie ca resursa a fondului si are rolul de a proteja investitorii ramasi in fond de fluctuatiile de active cauzate de eventualele iesiri speculative.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO