Burse - Fonduri mutuale

CNVM a aprobat derivatele pe BET-FI

26.09.2007, 18:02 15

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat ieri al doilea produs derivat al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), bazat pe indicele BET-FI, la solicitarea inaintata de reprezentantii Bursei de la inceputul lunii septembrie. Noul produs fusese aprobat anterior de conducerea Bursei. Indicele BET-FI urmareste evolutia actiunilor celor cinci societati de investitii financiare cotate la BVB. Bursa a inceput saptamana trecuta tranzactionarea primului instrument derivat, bazat pe indicele BET, care urmareste evolutia principalelor 10 actiuni cotate pe Bursa. In decurs de circa o saptamana si jumatate, de cand s-au lansat, au fost incheiate 11 contracte derivate, avand ca suport indicele BET, toate cu scadenta la finele acestui an. Ultimul pret de tranzactionare a unui contract a fost de 10.150 de puncte, in conditiile in care ieri indicele BET a pierdut peste 2% si a fost cotat la inchiderea sedintei la valoarea de 9.659 de puncte.
Instrumentul ar putea fi unul mai interesant pentru investitorii la Bursa, in conditiile in care SIF-urile sunt printre cele mai speculate actiuni de pe piata, acestea fiind si cele mai tranzactionate titluri de pe Bursa.
La aceasta se adauga si faptul ca acest tip de instrument este unul destinat in primul rand investitorilor cu apetit ridicat pentru risc. Castigurile si pierderile inregistrate in cazul contractelor derivate pot fi substantial mai ridicate decat in cazul in care acestia ar investi aceeasi suma de bani direct pe Bursa.
Contractele derivate pe BET-FI mai pot fi folosite si ca instrumente de protejare a participatiilor SIF pe Bursa in perioade cand sunt asteptate corectii ale acestora.
Urmatorul pas anuntat de reprezentantii BVB este introducerea contractelor derivate pe actiuni, lansarea acestor instrumente urmand sa concureze direct bursa la termen din Sibiu.
Bursa mizeaza pe clientii societatilor de brokeraj ale bancilor si investitorii institutionali, segment care in ultima perioada a fost putin atras de instrumentele derivate tranzactionate la Sibiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO