Burse - Fonduri mutuale

CNVM a deblocat actiuni Petrom de 100 mil. euro

15.10.2007, 20:54 9

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis vineri sa reintroduca la tranzactionare un pachet de peste 643 mil. actiuni Petrom (SNP), reprezentand circa 1,1% din capitalul social, actiuni rezultate din majorarea de capital derulata de companie la finele anului 2005.
Operatiunea fusese contestata de unul dintre actionarii minoritari ai Petrom, Dan Paul, presedintele societatii de brokeraj Finaco Securities si presedinte al Asociatiei Brokerilor, pe motiv ca valoarea terenului adus ca aport de catre Ministerul Economiei si Comertului (MEC) nu a fost stabilita legal.
El aducea ca argumente faptul ca nu a existat un evaluator care sa stabileasca valoarea terenului in cauza si considera ca pretul la care a fost inregistrat in majorare, de 0,5 euro/metru patrat, era unul extrem de mic. Valoarea mica a terenului ar fi avantajat actionarul majoritar OMV, in conditiile in care pentru a-si pastra participatia acesta a adus un aport mai mic la capitalul societatii.
Grupul austriac OMV a adus ca aport la majorare 33,6 milioane de lei (peste 9,3 milioane de euro) pentru a-si mentine participatia de 51% din actiunile Petrom.
Cazul a fost finalizat la inceputul acestei luni de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a respins recursul intentat de Dan Paul cu privire la contestatia operatiunii de majorare a capitalului Petrom. Actionarii companiei au decis la finele lunii noiembrie din 2005 sa majoreze capitalului social al companiei cu circa 66 mil. lei (18,7 mil. euro), prin emiterea a 660,8 milioane de actiuni, la valoarea nominala de 0,1 lei.
Din acestea, circa 270 mil. actiuni Petrom au revenit Ministerului Economiei si Comertului, ca urmare a incorporarii terenului in capitalul companiei.
In prezent, actiunile Petrom din portofoliul MEC au fost transferate catre AVAS, care detine o participatie de circa 20,6% din actiuni. Titlurile Petrom au fost vineri tranzactionate la inchidere la un pret de 0,53 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de aproape 9 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO