Burse - Fonduri mutuale

CNVM a dispus anularea limitării drepturilor de vot în AGA pentru acţionarii de la SIF Muntenia

Autor: Liviu Iancu

07.07.2012, 12:57 482

"Având în vedere că din documentele puse la dispoziţia echipei de control a CNVM, care a efectuat un control tematic în data de 06.07.2012 la sediul SAI Muntenia Invest, nu reiese existenţa unei acţiuni concertate între persoanele cărora le-au fost suspendate drepturile de vot (...) conducerea SAI Muntenia Invest, în calitate de administrator al SIF Muntenia este obligată să dispună, anterior desfăşurării AGOA din data de 07.07.2012 - a doua convocare, ridicarea măsurii de suspendare a drepturilor de vot reprezentând 11,8899% din capitalul social al SIF Muntenia aferente acţiunilor ce depăşesc pragul de 5% din capitalul social", se arată într-o ordonanţă emisă vineri noaptea de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Hotărârea instituţiei a fost luată în urma unei verificări derulate vineri la SIF Muntenia cu scopul de a stabili dacă era legală decizia SAI Muntenia Invest de limitare la 5% a drepturilor de vot ale unui grup de 37 de acţionari care deţin aproape 16,9% din titlurile SIF.

Anunţul privind limitarea drepturilor la vot a fost făcut public de SIF Muntenia joi seară, iar în grupul respectiv de acţionari se regăseau şi investitorii care au solicitat revocarea membrilor Consiliului Reprezentanţilor.

Surse din CNVM au declarat vineri pentru MEDIAFAX că instituţia a trimis o echipă de control la sediul SIF Muntenia pentru a verifica documentele în baza cărora Muntenia Invest, administratorul societăţii de investiţii, a stabilit că grupul celor 37 de acţionari acţionează concertat şi le-a limitat drepturile de vot.

Între acţionarii respectivi se regăsesc omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care deţine 5% din titluri, precum şi compania de administrare a investiţiilor East Capital şi trei dintre fondurile sale, trei fonduri de pensii ING şi fondul ING International Romanian Equity, The Royal Bank of Scotland, casa de brokeraj Swiss Capital şi societatea sa de administrare a investiţiilor.

Administratorul SIF Muntenia menţiona într-un raport transmis joi seară că dreptul la vot a fost limitat deoarece investitorii respectivi ar acţiona concertat întrucât au "o politică comună, cu sau fără legătură cu piaţa de capital", dar şi pentru că scopul asocierii lor "constă în operaţiuni aflate în legătură cu unul sau mai mulţi emitenţi (poziţii publice în legătură cu SIF-urile)".

Un alt argument este că grupurile conţin firme şi sau persoane fizice care "direct sau indirect au încheiat/intermediat tranzacţii cu instrumente financiare negociate în prealabil, în nume propriu sau prin persoane implicate cu acestea sau care derulează în mod curent tranzacţii prin entităţi controlate direct sau indirect de una dintre ele".

Muntenia Invest consideră că aceşti investitori acţionează concertat şi pentru că desemnează ca mandatari aceleaşi persoane pentru a le reprezenta voturile.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a transmis vineri dimineaţă un comunicat Comisiei prin care îi solicită intervenţia, considerând că limitarea drepturilor la vot în AGA de la SIF Muntenia este abuzivă, fiind realizată pe "temeiul unei acţiuni concertate neprobate şi nejustificate legal".

AGA de la SIF Muntenia, programată pentru sâmbătă, se anunţă una foarte încordată, întrucât se va discuta propunerea de revocare a actualului Consiliu al Reprezentanţilor Acţionarilor şi alegerea unuia nou. Consiliul supraveghează activitatea administratorului societăţii de investiţii financiare şi poate chiar propune acţionarilor rezilierea contractului cu acesta.

Nu mai puţin de 30 de candidaţi sunt înscrişi pentru cele 11 locuri în Consiliul Reprezentanţilor, printre aceştia numărându-se şi fostul preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private Mircea Oancea, Dan Pascariu, preşedintele UniCredit Ţiriac Bank, mai mulţi brokeri şi nouă membri din actualul Consiliu al Reprezentanţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24