Burse - Fonduri mutuale

CNVM a respins contestaţia Rompetrol la decizia de blocare a delistării Petromidia

15.09.2010, 11:43 39

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respinsplângerea prealabilă formulată de grupul Rompetrol, prinintermediul casei de avocatură Muşat şi Asociaţii, împotrivaOrdonanţei 335 din iulie 2010 prin care arbitrul pieţei de capitala suspendat procesul de delistare a acţiunilor Rompetrol Rafinare(Petromidia - simbol bursier RRC) de pe Bursa de ValoriBucureşti.

Rompetrol a solicitat CNVM şi plata sumei de 154,2 mil. lei (36mil. euro) reprezentând prejudiciu material direct, precum şi sumade 1 mil. lei reprezentând prejudiciu moral pe care compania le-arfi suferit ca urmare a deciziei CNVM.

Comisia a suspendat la finele lunii iulie procedura de retragerea acţionarilor minoritari de la Rompetrol Rafinare, derulată degrupul Rompetrol în vederea delistării companiei. Decizia CNVM avenit în urma unei solicitări a Ministerului Finanţelor, care amotivat că delistarea RRC ar afecta interesele statului în momentulîn care acesta ar redeveni acţionar la Rompetrol Rafinare, princonversia în acţiuni a obligaţiunilor scadente la finele luniiseptembrie.

Acţionarii kazahi ai Rompetrol Rafinare au aprobat ieri deprincipiu conversia obligaţiunilor nerăscumpărate până la data de30 septembrie în acţiuni, o decizie finală urmând să fie luată lafinele lunii septembrie. Statul ar deveni astfel principalulacţionar minoritar al companiei, cu peste 40% din capital.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor încearcă să recuperezede la kazahi întreaga datorie în bani, nefiind interesat săredevină acţionar la Petromidia. Reprezentanţii ANAF susţin că prinplata parţială de 54 mil. euro efectuată în august, Rompetrol şi-aexprimat opţiunea de a răscumpăra toate obligaţiunile. ANAF a pussechestru asigurător pe activele Petromidia.

Kazahii, apăraţi de cei mai puternici avocaţi de pe piaţalocală, susţin însă că au dreptul de a converti restulobligaţiunilor în acţiuni şi că vor ataca deciziile ANAF pe care leconsideră abuzive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO