Burse - Fonduri mutuale

CNVM a restrans activitatea EFG Eurobank Securities

01.07.2009, 18:39 28

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis ieri sa restranga aria de activitate a societatii de brokeraj EFG Eurobank Securities pentru doua luni, dupa ce valoarea fondurilor proprii a coborat sub nivelul capitalului initial al societatii, de 730.000 de euro, se arata in decizia publicata pe site-ul institutiei.

"Firma si-a refacut capitalul si s-a emis o noua ordonanta prin care inceteaza efectele primei ordonante", spune Victor Stanila, purtator de cuvant al CNVM.
EFG Eurobank Securities este una dintre cele mai mari case de brokeraj de pe piata, dupa primele sase luni din acest an aceasta ocupand pozitia cinci in topul intermediarilor de pe Bursa, cu tranzactii de 311,7 mil. lei (74,2 mil. euro).
Specialistii din piata spun ca singura cauza care poate conduce la diminuarea fondurilor proprii este inregistrarea de pierderi financiare, cu care se confrunta majoritatea intermediarilor din piata si care reduc capitalurile proprii ale firmei.
Din cauza restrictiilor impuse, EFG Eurobank Securities nu a putut desfasura pe parcursul zilei de ieri tranzactii pe contul propriu, sa deruleze oferte publice si sa acorde credite investitorilor.
"Incercam sa remediem problema in cel mai scurt timp posibil printr-o majorare de capital. Am fost notificati anterior de acest lucru, dar sunt o gramada de hartii ce trebuie depuse la CNVM si pana atunci nu putem desfasura acele activitati. Tot ce stiu este ca timp de 24 de ore nu putem realiza operatiuni pentru conturi de custodie", a declarat Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities.
Conturile custode sunt folosite in general de investitorii institutionali si sunt destinate pastrarii in siguranta a instrumentelor financiare pe pietele reglementate din Romania, precum BVB. Clientii casei de brokeraj sunt preponderent investitori institutionali.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO