Burse - Fonduri mutuale

CNVM clarifică: băncile nu au nevoie de autorizare pentru a participa la ofertele publice

Autor: Roxana Pricop

29.03.2011, 18:15 46

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis o nouădecizie prin care clarifică o hotărâre luată recent cu privire laderularea ofertelor publice de vânzare de acţiuni şi care a generatconfuzie în piaţă.

Decizia 256 din 17 martie, luată de CNVM ca urmare a unei cereriformulate de BRD-SG, a generat confuzie în piaţă pentru că a lăsatsă se înţeleagă că ar putea constrânge băncile să îşi autorizeze cabrokeri angajaţii care sunt implicaţi în preluarea formularelor desubscriere în ofertele publice.

Decizia era că "preluarea formularelor de subscriere în cadrulunei oferte publice de vânzare reprezintă serviciu de investiţii şise poate realiza doar prin intermediul unor agenţi de servicii deinvestiţii financiare/agenţi delegaţi înscrişi în RegistrulCNVM".

Azi, CNVM intervine şi clarifică că "decizia nr. 256/2011 nuaduce în discuţie ofertele publice de vânzare în care intermediaruleste asistat de un grup de distribuţie. Astfel, formularele desubscriere pot fi primite de entităţile care formează grupul dedistribuţie, inclusiv de filialele, sucursalele şi agenţiileproprii ale intermediarului ofertei, iar ulterior acestui moment,formularele de subscriere sunt preluate de către intermediar prinpersoane autorizate de CNVM pentru a desfăşura servicii deinvestiţii financiare", potrivit CNVM.

Confuzia a apărut din faptul că CNVM nu a specificat pe 17martie exact ce înseamnă preluarea formularelor de subscriere şipentru că nu a anulat un articol din Regulamentul 1/2006 prin caredă posibilitatea intermediarului ofertei să aleagă pentrudistribuţia ofertei publice de vânzare un grup de distribuţie,format din reţea de filiale, sucursale şi agenţii aparţinând unorentităţi autorizate şi reglementate de CNVM, BNR sau CSA, pentrucare nu este specificată obligativitatea autorizării ca brokeri apersoanelor implicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels