Burse - Fonduri mutuale

CNVM decide marti pretul de oferta la Rompetrol Rafinare

07.01.2010, 23:00 23

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) va decide marti,12 ianuarie, daca aproba pretul de oferta pe care kazahii de laKazMunaiGaz il ofera pentru participatiile minoritare de laRompetrol Rafinare (RRC), potrivit unor surse apropiateComisiei.

Ieri, CNVM a stabilit ca prospectul de oferta publica depreluare trebuie sa contina si informatii despre situatiacreditului obligatar in valoare de circa 570 mil. euro pe carecompania trebuie sa-l returneze anul acesta statului roman.

La finele anului trecut, CNVM a cerut grupului Rompetrol copiacontractului prin care KazMunaiGaz a achizitionat actiunile TheRompetrol Group NV Olanda de la omul de afaceri Dinu Patriciu, panape 5 ianuarie. Comisia nu a primit insa contractul, grupul cerandarbitrului pietei de capital sa consulte personal contractul decumparare la sediul societatii din motive de confidentialitate,potrivit unor surse din piata.

Astfel ca arbitrul pietei de capital a renuntat la consultareacontractului si a cerut in schimb grupului Rompetrol o declaratiepe proprie raspundere prin care se asigura ca in contract nu existaun pret individual pentru activul Rompetrol Rafinare Romania,potrivit acelorasi surse.

De asemenea, CNVM a mai solicitat ca prospectul de ofertapublica la Rompetrol Rafinare sa contina situatia actualizata acreditului obligatar in valoare de 571 mil. euro catre statul romanprin care Rompetrol a fost scutit de la plata datoriilor istoriceinregistrate de Petromidia prin emiterea de obligatiuni care aufost oferite statului.

Scadenta obligatiunilor este septembrie 2010, iar in cazul incare compania nu rascumpara titlurile, acestea vor fi convertite inactiuni, iar statul ar putea redeveni actionarul majoritar alrafinariei.

Ofertele publice de preluare obligatorie pe care grupulRompetrol si actionarul sau majoritar, compania KazMunaiGaz dinKazahstan, trebuie sa le lanseze la Rompetrol Rafinare (RRC) siRompetrol Well Services (PTR) asteapta inca avizul CNVM, desigrupul a depus rapoartele de evaluare aferente celor doua oferte sipreturile de oferta in plic inchis. Comisia a cerut ca rapoartelede evaluare pentru ofertele publice ale Rompetrol Rafinare siRompetrol Well Services sa se faca de catre evaluatori independentiin conformitate cu standardele internationale de evaluare, din carear urma sa rezulte ce pret vor primi actionarii minoritari aiacestor companii.

Oferta de preluare pentru Rompetrol Rafinare este unul dintrecele mai asteptate evenimente de pe Bursa in acest an, fiindsolicitata de actionarii minoritari ai companiei inca de lainceputul lui 2009.

Actiunile RRC au crescut cu 240% anul trecut pe fondulspeculatiilor pe marginea pretului pe care kazahii l-ar putea oferiin oferta.

In primele sedinte ale acestui an, titlurile RRC au mai castigat4%, capitalizarea companiei fiind in prezent de 331 milioane deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO