Burse - Fonduri mutuale

CNVM il obliga pe Chelu sa vanda 2% din SIF Oltenia

17.09.2008, 18:41 20

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) l-a amendat pe omul de afaceri Catalin Chelu cu 5.000 de lei pentru ca detine impreuna cu alte persoane si firme cu care actioneaza in mod concertat peste 1% din actiunile SIF Oltenia (SIF5) si i-a solicitat acestuia sa vanda pachetul de actiuni care depaseste 1%.

CNVM a respins si numirea lui Catalin Chelu in functiile de presedinte si director la SIF Moldova (SIF2).

Chelu sustine ca nu a incalcat nicio lege si ca va ataca in justitie deciziile CNVM.

Potrivit unei ordonante emise marti de CNVM, Catalin Chelu ar actiona in mod concertat cu Cezar Ramar si firmele Iledifica SA, Comrimet SA, Lineas Trade SA, Libron Consulting SA si Epsomatic SA, care detineau impreuna un pachet de 1,84% din actiunile SIF5 la data de referinta pentru Adunarea Generala a Actionarilor de la SIF Oltenia desfasurata la finele lunii august. Anterior, Chelu a raportat pe Bursa ca actioneaza in mod concertat cu Luminita Tiru si cu firmele Lidas Prod SRL si Galgros Galati, detinand impreuna circa 1,22% din actiuni. Astfel, grupul omului de afaceri din Galati ar detine circa 3% din actiunile SIF Oltenia si ar fi obligat sa vanda circa 2% din societate, pachet de actiuni care valoreaza in prezent pe Bursa circa 4,6 milioane de euro.

Potrivit legii, niciun investitor sau grup de investitori care actioneaza in mod concertat nu poate detine mai mult de 1% din capitalul unei SIF. In cazul depasirii acestui prag, investitorul sau investitorii respectivi sunt obligati sa vanda pachetul care depaseste 1%, in termen de trei luni. Forma legii lasa insa loc de interpretari si a dat nastere la numeroase controverse de la adoptarea ei in 2006.

Catalin Chelu sustine ca nu se va supune ordonantei CNVM, pe care o va ataca in justitie.

"Nu vreau sa comentez ceea ce a hotarat CNVM. Instanta va stabili cine are dreptate. Eu nu vand pentru ca nu am incalcat nicio lege", a declarat Chelu pentru ZF.

El spune ca actualele reglementari sunt discriminatorii, facand referire la o derogare de la lege aprobata de CNVM care spune ca pragul de 1% nu se aplica si in cazul societatilor de administrare si a fondurilor pe care le administreaza, care se presupune ca nu actioneaza in mod concertat.

"CNVM ar trebui sa invite toate fondurile straine sa vanda actiuni la SIF-uri. Investitorii straini au insa alt statut, in timp ce investitorii romani sunt de categoria a doua", spune Chelu, care crede ca va urma o serie nesfarsita de procese din cauza reglementarilor care guverneaza SIF-urile.

Scandalul a izbucnit in urma Adunarii Generale a Actionarilor de la SIF Oltenia de la sfarsitul lunii august, convocata la cererea CNVM pentru a dezbate oportunitatea mentinerii in functia de presedinte al societatii a lui Dinel Staicu. AGA a hotarat pastrarea in functie a lui Staicu, insa, potrivit informatiilor din piata, conducerea SIF5 a anulat voturile unor pachete de actiuni reprezentand circa 8% din capitalul SIF pe motiv ca ar fi detinute de persoane care actioneaza in mod concertat cu Catalin Chelu si care ar fi votat impotriva lui Staicu.

Chelu si o parte din firmele ale caror voturi au fost anulate au dat ulterior in judecata SIF Oltenia.

Presedintele si vicepresedintii SIF Oltenia au fost si ei amendati de catre CNVM cu cate 2.000 de lei, din cauza ca nu au suspendat drepturile de vot pentru firmele respective si la AGA din aprilie, desi concertarea exista si atunci.

Printr-o alta ordonanta emisa marti, CNVM a respins numirea lui Catalin Chelu la conducerea SIF Moldova, motivand ca acesta a fost sanctionat de Comisie pentru incalcarea reglementarilor legale privind pragul la SIF-uri si ca acesta "nu corespunde cerintelor de buna reputatie si integritate prevazute de legea pietei de capital". CNVM a mai cerut si convocarea unei AGA la SIF Moldova in termen de 60 de zile, in care sa se dezbata oportunitatea mentinerii lui Chelu in Consiliul de Administratie.

"Probabil ca cei de la CNVM cred ca e 2-0 pentru ei, ca au castigat niste meciuri. In situatia in care pietei abia ii mai curge sange in vene, ei stau la masa lor si dau sentinte si judecati de moralitate. Se pare ca sunt persona non-grata pentru ca atunci cand au gresit i-am criticat", spune Chelu.

Chelu a preluat conducerea SIF Moldova in luna august, dupa demisia fostului presedinte Sorin Turtoescu pe motive de sanatate. Potrivit ordonantei CNVM, conducerea SIF2 va fi asigurata de directorul general adjunct Costel Ceocea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO