Burse - Fonduri mutuale

CNVM interzice cumulul de functii in firmele de brokeraj

06.05.2009, 19:07 57

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a interzis ieri detinerea simultana de catre o persoana a calitatilor de membru al Consiliului de Administratie, conducator si reprezentant al Compartimentului de control intern in cadrul aceleiasi societati de servicii de investitii financiare, masura prin care se incearca reducerea posibilelor nereguli in functionarea firmelor de brokeraj si a riscurilor la care sunt supusi clientii.

Societatile de brokeraj in cadrul carora se regasesc persoane care se afla in aceasta situatie au obligatia ca in termen de maxim 6 luni sa-si reorganizeze structura personalului din cadrul societatii, pentru a elimina situatia de incompatibilitate. Potrivit reprezentantilor CNVM, o persoana trebuie sa detina toate cele trei functii pentru a se afla in situatia de incompatibilitate.
Brokerii apreciaza ca decizia este una buna, iar situatiile in care o persoana ar detine toate cele trei functii in cadrul unei societati de brokeraj ar fi intr-adevar ciudata, fiind necesara o demarcatie intre responsabilitati si competente, si ar putea duce intr-adevar la abuzuri.
"Pare o masura buna, prin care se incearca eliminarea unor situatii similare. Este de-a dreptul ciudat pentru ca o persoana sa detina toate cele trei functii in cadrul unei agentii", a declarat Razvan Pasol, directorul executiv al societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Decizia CNVM ar putea duce insa la costuri suplimentare apreciaza Octavian Molnar, directorul executiv al societatii aradene de brokeraj IFB Finwest. "Din punctul meu de vedere este o decizie buna. Este nevoie de o separare a competentelor si responsabilitatilor in cadrul agentiilor. Cred ca decizia va duce la o majorare a costurilor agentiilor de brokeraj care se afla in aceasta situatie, insa nu cred ca va fi vorba de costuri prea mari, in conditiile in care este vorba de doar doi oameni in plus. Se va merge fie pe restructurare, fie pe angajari", a apreciat Molnar.
De asemenea, Molnar este de parere ca decizia CNVM vine pe fondul scandalului de la inceputul lunii martie, in care societatea de brokeraj Broker Cluj a fost implicata intr-un caz de frauda la agentia din Deva. In urma controlului efectuat de CNVM au fost descoperite nereguli importante in activitatea Broker, iar presedintele societatii, Petru Prunea, a fost suspendat pentru 5 ani de pe piata de capital. El detinuse functiile de presedinte, director general si conducator al Broker.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO