Burse - Fonduri mutuale

CNVM, obligata sa-i returneze amenda lui Adrian Andrici

06.11.2008, 19:56 95

Curtea de Apel Bucuresti a anulat ordonanta prin care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (SNVM) l-a amendat anul trecut pe omul de afaceri Adrian Andrici cu 887.000 de lei (268.000 de euro, la cursul din septembrie 2007) pentru acuzatii de manipulare a pietei de capital.

Andrici a platit amenda dictata de CNVM, iar in urma acestei sentinte el ar trebui sa-si recupereze banii. CNVM poate ataca decizia Curtii de Apel Bucuresti cu recurs la ICCJ, caz in care aplicarea sentintei va fi suspendata.
Amenda, cea mai mare dictata pana acum impotriva unui investitor persoana fizica la BVB, a fost stabilita printr-o ordonanta de sanctionare emisa de CNVM pe data de 5 septembrie 2007. Comisia a motivat atunci sanctiunea prin faptul ca Andrici s-ar fi facut vinovat de manipularea Bursei "prin stabilirea unor niveluri de pret artificiale" pentru actiunile Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC).
Potrivit CNVM, Andrici ar fi realizat tranzactii cu titlurile SNP si RRC in ultimele secunde ale sedintei de tranzactionare din 31 martie 2006, stabilind niveluri artificiale de pret, in conditiile in care el detinea pozitii deschise si pe Bursa din Sibiu pe contracte futures avand ca activ-suport cele doua titluri (DESNP si DERRC). El ar fi inregistrat un castig de circa 226.000 de lei (68.000 de euro) pe baza diferentei de pret intre titlurile SNP si RRC si contractele futures aferente.
Andrici a atacat decizia in instanta, unde a fost reprezentat de casele de avocatura Stoica si Asociatii si Dutescu si Asociatii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO