Burse - Fonduri mutuale

CNVM reduce comisioanele pentru oferte publice

24.08.2007, 18:15 15

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) va reduce cota aplicata la valoarea ofertelor publice de vanzare de actiuni de la 0,5% la 0,1%, pentru a atrage noi emitenti la tranzactionare pe piata de capital, a anuntat, joi, institutia.
Practic, in cadrul unei oferte publice initiale in valoare de 10 mil. euro, de exemplu, emitentul va plati catre CNVM un comision de 10.000 de euro, fata de 50.000 de euro cat plateste in prezent.
Hotararea a fost luata in sedinta de miercuri a Comisiei, ca urmare a procesului de analiza a pietei de capital, se arata intr-un comunicat al CNVM. Tot mai multe voci din piata s-au plans in ultima perioada de comisioanele ridicate percepute de institutiile pietei pentru ofertele publice derulate pe Bursa. De altfel, activitatea pe piata primara a fost foarte slaba in ultimii ani, de la inceputul anului nefiind derulata nicio oferta publica, dupa ce anul trecut au fost doar doua oferte publice incheiate cu succes.
CNVM a mai decis si o noua scadere pentru mai multe tipuri de operatiuni.
Astfel, cota din valoarea ofertelor publice de vanzare efectuate in vederea admiterii la tranzactionare pe o piata reglementata a valorilor mobiliare emise de companii care s-au aflat in proprietatea statului sau care se privatizeaza se reduce de la 0,15% la 0,1%, iar pentru alte valori mobiliare decat cele mentionate de la 0,25% la 0,1%.
De asemenea, CNVM reduce de la 0,4% la 0,1% cota din valoarea ofertelor publice de vanzare efectuate in vederea majorarii capitalului social al unui emitent ale carui actiuni sunt deja admise la tranzactionare pe o piata reglementata, precum si cota din valoarea ofertelor publice de vanzare de obligatiuni emise de autoritati ale administratiei publice centrale din Romania si din alte state, de la 0,3% la 0,1%.
Cota din valoarea ofertelor publice de vanzare de obligatiuni emise de autoritati ale administratiei publice locale din Romania si organisme internationale se micsoreaza de la 0,15% la 0,1%, in timp ce cota pentru alte operatiuni decat cele mentionate se diminueaza de la 0,5% la 0,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO