Burse - Fonduri mutuale

Coborarea sub pragurile suport amplifica riscul corectiilor la Bursa

Coborarea sub pragurile suport amplifica riscul corectiilor la Bursa
17.08.2009, 19:31 21

Bursa locala a inregistrat ieri scaderi semnificative in corelatie cu principalele piete internationale care au pierdut in medie 2%, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece companii de pe piata locala, a coborat cu aproape 5% fata de referinta, sub pragul suport de 4.000 de puncte. Titlurile societatilor financiare grupate sub indicele BET-FI au coborat cu 4,4%, pierzand astfel peste 1.000 de puncte fata de cotatia de vineri, fiind de asemenea aproape sa coboare sub pragul suport de 20.000 de puncte.

Brokerii sunt de parere ca scaderile puternice si coborarea indicilor sub pragurile de rezistenta amplifica riscul unor corectii semnificative in piata, care insa nu s-a declansat inca. Daca corectiile pe pietele internationale continua si in perioada urmatoare, piata locala este asteptata sa scada si ea, iar pe fondul lichiditatii reduse, scaderile pe bursa locala ar putea fi peste media pietelor internationale.

"Bursa locala a continuat si azi (ieri - n.a.) corelarea cu principalele piete europene care au inregistrat in medie scaderi cu 2%. Corectiile de pe piata locala au fost peste aceste niveluri, intrucat lichiditatea de la noi este mica, iar orice ordin de vanzare mai semnificativ se simte. Coborarea sub pragurile suport ar amplifica riscul unor corectii mai mari in piata, pe fondul cresterii ordinelor de vanzare in piata, pentru marcarea profitului. Scaderea o sa fie data insa tot de pietele externe, care deocamdata inregistreaza corectii normale. Avem, asadar, o acumulare de risc nedeclansat in piata", a explicat Gabriel Necula, directorul adjunct de operatiuni in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) a inregistrat cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare, de 5,7% fata de referinta, urmate in top de scaderile SIF Oltenia (SIF5), de 5,2%, si SIF Transilvania (SIF3), de aproximativ 4,3% fata de referinta.

Si societatile bancare au inregistrat scaderi comparabile, de aproape 6% pe titlurile BRD si de 4,3% pe actiunile Bancii Transilvania (TLV), in timp ce titlurile Bancii Carcapatica (BCC) au coborat cu 5,3% fata de referinta, la pretul de 0,107 lei/actiune. Tot in sectorul financiar, actiunile Broker Cluj (BRK) au inregistrat una dintre cele mai mari scaderi din piata, de aproximativ 9,5%.

"Corelarea cu pietele externe este atat de mare, incat investitorii locali nici nu se mai uita la rezultatele de pe piata locala. De altfel, toate asteptarile investitorilor se indreapta catre extern, de unde sunt asteptate confirmari din partea economiilor de acolo, care sa sustina mai departe aprecierile pietelor de capital. La noi, bursa se poate decorela de evolutia externa numai pe fondul unor stiri extrem de importante cu privire la starea economiei, precum si pe fondul acelei dezbateri cu privire la ridicarea pragului de detinere la SIF-uri", a adaugat Necula.

In sectorul energetic, titlurile companiilor petroliere Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) au fost cele mai afectate, inregistrand pierderi de 6% si respectiv 4% fata de referinta. Indicele de profil, BET-NG, a coborat cu putin peste 4% fata de cotatia de vineri.

 

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor societatilor financiare, care au intrat puternic pe scadere in sedinta de ieri.
  • Evolutia actiunilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV), pe fondul corectiilor incepute saptamana trecuta.
  • Evolutiile pietelor europene care au inregistrat primele scaderi considerabile, dupa o serie de aprecieri puternice.
  • Reactia pietei americane, odata cu publicarea indicilor din retail si imobiliare pentru prima jumatate a anului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO