Burse - Fonduri mutuale

Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piaţă de 81,6 mil. euro anul trecut, cu 3,5 mil. euro mai mult decât în 2022. Rudolf Vizental, CEO şi cofondator: „Anul 2023 a reprezentat cea mai mare încercare de rezilienţă, cu provocări majore în domeniile cheie care compun portofoliul nostru”

Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o...

Autor: Alexandra Matei

23.04.2024, 15:01 180

Compania de private equity ROCA Investments anunţă o evaluare curentă înainte de distribuirea dividendelor de 81,6 mil. euro pentru anul 2023, marcând o creştere faţă de valoarea de 78,1 mil. euro raportată în urmă cu un an. Valoarea de piaţă a capitalurilor proprii ale ROCA Investments a crescut de 3,7 ori în cei şase ani de activitate.

„Anul 2023 a reprezentat cea mai mare încercare de rezilienţă pentru ROCA Investments, cu provocări majore în domeniile cheie care compun portofoliul nostru: industria materialelor de construcţii şi agricultura. Asemenea unui maraton, acest rezultat intermediar este doar o bornă reper într-o cursă de anduranţă, un rezultat ce dovedeşte abilitatea de creştere chiar şi în condiţii de piaţă dificile”, a spus Rudolf Vizental, CEO şi cofondator al ROCA Investments, în timpul unei conferinţe de presă.

Compania de private equity deţine, ca acţionar majoritar, două holdinguri specializate pe industrii strategice - materiale de construcţii şi agricultură - şi un portofoliu de participaţii minoritare în cinci companii româneşti.

Cifra de afaceri cumulată a companiilor din portofoliu a atins 345 mil. euro în 2023, generând un profit operaţional de 12 mil. euro şi creând peste 2.000 de locuri de muncă la nivel naţional. De-a lungul celor şase ani de activitate, ROCA Investments a finalizat 25 de tranzacţii şi a realizat două exituri.

Capitalul investit de compania de private equity în ultimii şase ani a ajuns, după cum spun reprezentanţii ROCA Investments, la 54 mil. euro.

Principalul obiectiv pentru 2024 este crearea celui de-al treilea holding, pe lângă cele specializate pe materiale de construcţii şi agricultură. Acesta reprezintă un pas esenţial în pregătirea listării pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti în anul 2026, având ca ţintă atingerea unei valori de piaţă de 150 mil. euro, valoare la care vor contribui şi două runde viitoare de majorări de capital.

Holdingurile şi companiile în care a investit ROCA Investments vin din două sectoare de activitate strategice: sectorul industrial, prin intermediul holdingului ROCA Industry, şi sectorul de agribusiness, prin intermediul holdingului ROCA AGRI RDF.

ROCA Industry, holdingul de materiale de construcţii, a fost recent admis la tranzacţionare pe piaţa reglementată a BVB. Acesta acumulează un portofoliu de nouă companii active pe piaţa regională şi are o capitalizare de aproximativ 50 mil. euro.

Holdingul ROCA AGRI RDF şi-a extins portofoliul cu un IFN destinat finanţării fermierilor, iar la nivel de business, cifra de afaceri a crescut la 183, mil. de euro în 2023, comparativ cu 156,4 mil. euro în 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO