Burse - Fonduri mutuale

Companiile listate au luat în primele 10 luni din an finanţări de peste 1,5 miliarde euro prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti.”Avem semnale că trendul listărilor va continua şi că tot mai multe companii au înţeles care sunt avantajele listării”

Companiile listate au luat în primele 10 luni din an...

Autor: Roxana Rosu

15.11.2021, 10:58 177

Companiile listate au accesat în primele 10 luni din 2021 finanţări de peste 1,5 miliarde euro prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti, în acest an fiind listate 25 de emisiuni de obligaţiuni, 9 noi emisiuni de titluri de stat şi 19 emisiuni de acţiuni.

 Un număr de 19 companii noi au listat pachete de acţiuni la BVB în valoare totală echivalentă de 142 milioane euro.

Capitalizarea totală a societăţilor listate pe Piaţa Reglementată a BVB şi pe AeRO a ajuns la 232 miliarde lei (echivalentul a 47 miliarde euro) la final de octombrie, o creştere de peste 40%.

”Bursa românească a dovedit că poate susţine finanţarea unor proiecte semnificative ca număr şi volum: pentru acest an, vorbim de un număr record de runde de finanţare prin emisiuni de obligaţiuni şi de acţiuni, a căror valoare cumulată a depăşit 1,5 miliarde euro. În ultimii trei ani, la BVB s-au derulat runde de finanţare de circa 3,5 miliarde euro. o Avem semnale că trendul listărilor va continua şi că tot mai multe companii au înţeles care sunt avantajele listării pe bursă. La rândul nostru, pentru a pune în valoare companiile româneşti de pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, am creat primul indice, BET AeRO, care să reflecte dinamica acestui segment”, a spus Radu Hanga, Preşedinte BVB.

Piaţa de capital din România a înregistrat creşteri de 35% pentru companiile din componenţa indicelui BET-TR, care include şi dividendele, şi de 28,5% pentru cele mai lichide 19 companii incluse în indicele BET.

 Valoarea totală a tranzacţiilor realizate pe Piaţa Reglementată cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 15,5 miliarde lei, echivalentul a 3,16 miliarde euro, în creştere cu 17,3% faţă de primele zece luni ale anului anterior.

Creşteri semnificative au avut loc şi în ceea ce priveşte lichiditatea: pe Piaţa Reglementată, valoarea medie zilnică de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente a ajuns la 73,7 milioane lei, în urcare cu 16,8% faţă de perioada ianuarie-octombrie a anului trecut.

”Succesul rundelor de finanţare derulate până acum demonstrează că am reuşit la nivelul BVB să ne îndeplinim rolul fundamental de susţinere a economiei româneşti, rol care a devenit cu atât mai valoros întrun context intern şi internaţional dominat de pandemia de coronavirus şi într-un moment în care atragerea de resurse financiare este mai importantă decât oricând. Pentru a stimula şi mai mult dezvoltarea companiilor care nu sunt prezente pe piaţa reglementată, ne-am propus să redefinim actualul Sistem Multilateral de Tranzacţionare, care include piaţa AeRO, şi ne dorim să obţinem autorizarea AeRO ca piaţă de creştere: AeRO Growth Market”, a precizat Adrian Tănase, CEO BVB

Cinci companiile româneşti au devenit mai vizibile pe radarul investitorilor internaţionali după ce România şi-a majorat prezenţa în indicii furnizorului global FTSE Russell: Banca Transilvania (TLV), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), TeraPlast (TRP) în indicii FTSE Global All-Cap şi Bittnet (BNET) în indicele FTSE Global Micro-Cap.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO