Burse - Fonduri mutuale

Companiile listate care au portofolii de actiuni au pierdut 13,5 milioane de euro

Companiile listate care au portofolii de actiuni au pierdut 13,5 milioane de euro

Click pentru imaginea marita

11.06.2008, 19:45 17

Sase companii non-financiare listate la Bursa de Valori Bucuresti care detin plasamente in actiuni de la Bursa au pierdut de la inceputul acestui an circa 13,5 mil. euro (49,5 mil. lei) pe fondul corectiilor de pe piata, potrivit unei estimari a ZF.
Valoarea cumulata a portofoliilor detinute de aceleasi companii se ridica la sfarsitul anului trecut la 48,8 mil. euro (aproape 180 mil. lei), astfel ca randamentul negativ inregistrat de acestea din deprecierea titlurilor detinute pe Bursa a fost in medie de 27,5%.
De la inceputul anului, SIF-urile au pierdut in medie 31,8%, in timp ce primele 10 titluri cotate pe piata s-au depreciat in aceeasi perioada in medie cu 22,7%.
Producatorul de componente auto Altur Slatina (ALT), controlat de mai multe companii care-l au ca actionar principal pe Catalin Chelu, a fost cel mai afectat de corectiile de pe Bursa, cu o pierdere estimata de 4,9 mil. euro (17,8 mil. lei), aceasta companie avand si cel mai "bogat" portofoliu de actiuni cotate pe piata.
Altur Slatina era la finele anului trecut cea mai expusa riscului de depreciere a actiunilor pe care le avea in portofoliu, compania putand pierde pana in prezent 34,5% din suma initiala, in conditiile in care expunerea pe actiunile SIF depasea la sfarsitul anului trecut 90%.
Altur Slatina mai detinea la aceeasi data si actiuni Rompetrol Rafinare (RRC), care au inregistrat in acest an o scadere de 44,3%.
Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) detinea la finele anului trecut un portofoliu constituit in principal din actiuni SIF, in valoare de 41,2 mil. lei, pierderea estimata pana in prezent a producatorului de medicamente din deprecierea actiunilor pe care le avea pe Bursa ridicandu-se la aproape 3,8 mil. euro (13,6 mil. lei). Pierderea procentuala teoretica in cazul Biofarm este de 33%, comparabila cu cea inregistrata de SIF-uri in acest an.
Alte companii care aveau la sfarsitul anului trecut portofolii importante pe Bursa sunt magazinul Cocor din Capitala (COCR), Mecanica Rotes (METY), Vulturul Comarnic (VULT) si Santierul Naval Orsova.
Trebuie precizat ca pierderea consemnata de aceste companii este una teoretica, rezultatul inregistrat din plasamentele companiilor pe Bursa fiind marcat efectiv doar in momentul vanzarii acestor titluri pe piata.
"Pentru investitorii speculativi, care actioneaza pe termen scurt, companiile cu portofolii pe Bursa sunt interesante in acest moment, pentru ca acestia sunt mai activi in piata. In momentul in care pierzi 20-30% din banii initiali, cauti sa investesti in titluri care se misca repede, pentru ca numai asa poti sa-ti recuperezi investitia", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest. El considera ca in momentul in care Bursa creste, 80% din actiunile cotate pe piata cresc, astfel ca cei mai multi investitori nu sunt deranjati de faptul ca o companie detine la randul ei actiuni.
"Pentru investitorul strategic, care urmareste un anumit domeniu de activitate, nu sunt deloc interesante. Portofoliile de actiuni detinute de companii adauga un plus de risc si complica lucrurile, pentru ca este imposibil de anticipat cum vor evolua acestea in urmatoarea perioada. Le confera un plus de volatilitate. Cu cat componenta investitionala este mai grea, cu atat este mai greu sa faci previziuni cu privire la evolutia rezultatelor", considera Panait.
El mai spune ca din aceasta cauza, actionarii straini care au preluat companii romanesti au urmarit in prima faza sa externalizeze activitatile sau activele care nu au legatura cu cea de baza, pentru ca este mai usor de gestionat si de controlat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO