Burse - Fonduri mutuale

Companiile listate cauta finantari de peste 220 de milioane de euro de la investitorii de pe Bursa

Companiile listate cauta finantari de peste 220 de milioane de euro de la investitorii de pe Bursa

Click pentru imaginea intreaga

20.09.2007, 18:43 24

Companiile listate la Bursa deruleaza in prezent majorari de capital in valoare de circa 740 mil. lei (220 mil. euro), dupa ce au atras finantari de peste 100 mil. euro in prima parte a anului.
Numarul companiilor care au decis sa se finanteze prin intermediul Bursei de Valori, cat si sumele pe care acestea isi propun sa le atraga de la investitori, au crescut semnificativ in acest an pe fondul unei intensificari a activitatii bursiere. Companiile incearca sa profite astfel de excesul de lichiditate din piata, dar si de interesul foarte ridicat al investitorilor locali pentru astfel de operatiuni care au adus castiguri semnificative in ultimii ani.
De la inceputul anului, tranzactiile de la Bursa au depasit 4,04 mld. euro, fata de 3,04 mld. euro pe tot anul trecut.
Majoritatea companiilor deruleaza majorari de capital in care ofera actionarilor posibilitatea de a subscrie actiuni la valoarea nominala care este, de regula, mult sub pretul din piata al actiunilor. Aceste operatiuni sunt vanate de catre investitori, deoarece, de regula, acestia obtin un castig semnificativ in momentul in care se corecteaza pretul dupa trecerea datei de inregistrare.
"Sunt companii care au nevoie de bani pentru investitii in dezvoltare, dar sunt si companii care fac mai multe majorari de capital pe an pentru a creste cat mai mult. De obicei, emisiunile de actiuni noi sunt periculoase deoarece dilueaza valoarea actiunilor pe Bursa", sustine Octavian Dragolea, directorul Egnatia Securities.
Cea mai mare majorare de capital aflata in prezent in derulare este cea a companiei de dezvoltare imobiliara Impact Developer & Contractor (IMP) care si-a propus sa stranga circa 246 mil. lei (73 mil. euro) de la actionari. Investitorii care detin drepturi de preferinta Impact sau au cumparat astfel de drepturi in perioada de tranzactionare a lor la Bursa, pot subscrie actiuni pana la data de 25 septembrie.
O alta companie la care se desfasoara in prezent subscrierile pentru majorarea de capital este Broker Cluj (BRK) care intentioneaza sa stranga 17,5 mil. lei (5,2 mil. euro) de la actionari pana pe 27 septembrie. Actionarii Broker pot subscrie 0,2 actiuni noi la pretul de 0,75 lei, pentru fiecare actiune pe care o detineau la data de inregistrare pentru care vor mai primi 0,43 actiuni gratuite. Broker intentioneaza sa mai deruleze o majorare de capital in acest an, in valoare de circa 18 mil. lei (5,37 mil. euro).
Alte cinci companii, printre care Orizont Turism Predeal (ORTU), BAT Arad (BAZV) si Socot Targu Mures (SCTO), au in derulare majorari de capital.
In cazul altor opt companii, actionarii au aprobat majorarea capitalului social, dar inca nu a inceput perioada de subscriere.
Printre acestea se numara Albalact Alba-Iulia (ALBZ), care vrea sa atraga 47,5 milioane de lei (14,1 mil. euro) pentru investitii, Cemacon Zalau (CEON), care realizeaza majorare de capital cu subscrieri, dar si cu actiuni gratuite, si Avicola Brasov (AVLE).
Cele mai multe demersuri de majorare a capitalului social sunt inca la stadiul de propunere, 13 companii convocand Adunari Generale ale Actionarilor (AGA) pentru aprobarea acestor operatiuni.
Cele mai mari sunt majorarile de capital propuse de Mecanica Rotes (METY) si Celule Electrice Bailesti (CLEL), companii controlate de omul de afaceri Catalin Chelu, care intentioneaza sa stranga 100, respectiv 66 mil. lei, bani care vor fi utilizati tot pentru investitii pe piata de capital.
Actionarii producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) s-au reunit ieri pentru a dezbate majorarea capitalului social cu 43,2 mil. lei (12,9 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO