Burse - Fonduri mutuale

Companiile petroliere, in topul perdantelor

17.03.2005, 00:00 8

Actiunile Petrom au pierdut ieri 5,6%, o scadere importanta inregistrand si titlurile celeilalte companii petroliere, Rompetrol Rafinare, care au coborat cu 4,6%.


Dintre actiunile cele mai lichide de pe Bursa, doar titlurile Bancii Transilvania  au reusit sa inregistreze o crestere, usoara de altfel, de 0,7%. Piata a continuat sa se mentina pe trendul descendent pe care se afla de cateva saptamani, indicii BET si BET-C pierzand inca 2,5%.


"In conditiile in care nu vine nici o stire pozitiva si concreta referitoare de exemplu la normele privind impozitul pe castigul de capital sau la pragul de detinere de la SIF-uri, este normal ca investitorii sa nu se grabeasca sa cumpere cantitati mari, astfel incat sa creasca preturile", a comentat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest.


"Investitorii care au cumparat de cativa ani doresc sa-si urce preturile medii. Astfel, unii dintre ei cumpara, dar nu au nici un interes sa faca achizitii mari ca sa creasca pretul si comisioanele pe care trebuie sa le plateasca. Multi dintre acestia vand si ulterior cumpara la preturi mai joase, in acest fel castigul obtinut compensand si  comisionul platit", a adaugat Rusu.


Brokerii recomanda investitorilor mici cumparari usoare pe niveluri de pret in conditiile acestui trend descendent. "Spre finalul lunii, cred ca piata isi va reveni"  considera Nicolae Rusu.


Actiunile Petrom au fost cotate  la inchidere la un pret de 4.250 lei/actiune, nivelul minim al sedintei. Compania a anuntat marti ca nu va acorda dividende din profitul pe anul trecut. Lichiditatea titlurilor poate fi considerata ca fiind medie, aceste actiuni facand obiectul unor tranzactii in valoare de 25,6 miliarde de lei (0,7 milioane de euro). In cadrul acestor transferuri, este inclusa si o tranzactie speciala care s-a derulat cu actiunile Petrom. Operatiunea respectiva s-a perfectat la 4.370 lei/actiune, valoarea ei fiind de 8,7 miliarde de lei (0,2 milioane de euro).


Cotatia Rompetrol Rafinare a coborat pana la un minim de 1.030 lei/actiune, pe tot parcursul sedintei titlurile fiind tranzactionate la preturi sub pragul de 1.100 lei/actiune. Inchiderea s-a facut la acel minim, in scadere cu 4,6% fata de cotatia din sedinta precedenta.


Actiunile Bancii Transilvania au continuat sa fie cele mai tranzactionate titluri, ieri realizand un rulaj de 55,6 miliarde de lei (1,5 milioane de  euro). Ultima tranzactie cu titlurile bancii s-a perfectat la 13.800, cu 300 lei mai sus fata de pretul minim la care aceste actiuni au fost tranzactionate ieri.


Mai intens tranzactionate au fost si actiunile BRD, in acest caz valoarea tranzactiilor fiind de 42,1 miliarde de lei (1,1 milioane de euro). La inchidere, titlurile bancii au fost cotate la un pret de 56.000 lei/actiune, in scadere cu 1,8%.


Actiunile SIF au pierdut in medie 1,8%. Titlurile SSIF Broker au inchis la acelasi pret de marti, de 45.900 lei/actiune.


Incepand de azi se va desfasura oferta publica primara initiala de vanzare de actiuni emise de producatorul de hartie si carton Vrancart Adjud. Pretul de vanzare al unei actiuni este de 1.500 lei/actiune, in timp ce valoarea nominala a unui titlu este de 1.000 lei. Perioada de desfasurare a ofertei se va incheia pe 14 aprilie.





Piata RASDAQ


Sedinta de tranzactionare de ieri a fost marcata de deprecierea generalizata a actiunilor principalelor societati cotate pe RASDAQ, in conditiile unei lichiditati foarte scazute.


Scaderea pietei este reflectata de evolutia indicelui RASDAQ-C, care a pierdut ieri inca un procent. Investitorii au fost mai putin activi decat in sedintele precedente, iar valoarea tranzactiilor a fost de doar 13,3 miliarde de lei (367.000 de euro), cea mai redusa din acest an.


Titlurile operatorului portuar Socep Constanta au pierdut ieri mai mult decat castigasera in precedentele doua sedinte. Cursul acestora a scazut cu 7,8%, cotatia de inchidere fiind de 3.800 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor Socep a fost, de asemenea, foarte scazuta, tranzactiile realizate insumand doar 0,35 de miliarde de lei (9.800 de euro).


O evolutie modesta au avut si titlurile Rompetrol Bucuresti (Vega). Acestea au inchis sedinta de tranzactionare la pretul de 630 lei/actiune, in scadere cu 2,7% fata de ziua precedenta. Si in acest caz lichiditatea a fost scazuta, rulajul nedepasind 0,3 miliarde de lei (8.300 de euro).


La categoria a II-a, cele mai tranzactionate au fost actiunile producatorului de materiale de constructii Elpreco Craiova, care au realizat un rulaj de aproape 1,3 miliarde de lei (36.100 de euro). Pe fondul unei presiuni la vanzare, pretul acestora a scazut, incheind sedinta la pretul minim, de 650.000 lei/actiune. Actiunile societatii au inregistrat astfel o depreciere de 4,4%.


La categoria de baza, cel mai mare rulaj l-au avut titlurile Bega Minerale Industriale. Acestea au facut obiectul unei singure tranzactii, prin care s-a transferat 2% din capitalul social. Pretul de tranzactionare a fost de 25.000 lei/actiune.


Printre titlurile care au inregistrat o evolutie pozitiva ieri se numara actiunile companiei de asigurari Ardaf, care au iregistrat o crestere de aproape 2% la nivelul pretului mediu de tranzactionare. Aprecierea cursului s-a produs pe fondul unei lichiditati destul de bune, valoarea tranzactiilor fiind de 1,8 miliarde de lei (50.000 de euro).


O usoara revenire au inregistrat si titlurile societatii Confectii Vaslui, care au incheiat sedinta de tranzactionare la 3.110 lei/actiune, in crestere cu 0,3% fata de ziua precedenta. Rulajul acestora a depasit 1,1 miliarde de lei (30.000 de euro).
catalin.ciocan@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO