Burse - Fonduri mutuale

Companiile salariatilor, in continuare la moda

19.03.2004, 00:00 19



Companiile care au fost sau sunt contolate de salariati au atras si ieri atentia cumparatorilor de la Bursa, inregisterand tranzactii de valoare ridicata si cresteri impornate ale pretului de tranzactionere.



Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au apartinut prodcatorului de textile Siretului Pascani, valoarea operatiunilor cu actiunile acestuia depasind 12,8 miliarde lei. Actiunile Siretul Pascani au revenit la tranzactionare ieri dupa o zi de suspendare si au atins un nou maxim de 10.300 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, tilurile Siretul au urcat cu 14,4%, pana la nivelul maxim admis pentru sedinta de tranzactionare de ieri. Compania anuntat ca intentioneaza sa efectueze o majorare a capitalului social cu 37 miliarde lei a capitalului social, actionarii urmand sa primeasca 0,6 actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta. Ieri au mai fost raportati doi actionari semnificativi ai societatii, Mircea Pite si Horatiu Taica, membrii ai conducerii societatii de brokeraj Target Capital, cu o detinere de 5% fiecare. Asociatia Salariatilor (PAS) Siretul, care controla societatea s-a dizolvat anul trecut, iar salariatii au inceput sa vanda actiunile la Bursa.



O alta companie care a anuntat desfiintarea PAS este Electrocontact Botosani. Titlurile Electrocontact au fost tranzactionate inca de la deschidere la un maxim istoric de 1.590 lei/actiune, aceasta fiind si cotatia de inchidere. Pe fondul unor operatiuni de 3 miliarde lei, actiunile Electrocontact au castigat 14,4%, de la inceputul anului aprecierea titlurilor respective fiind de peste 145%.



Actiunile producatorului de piese auto Compa Sibiu au atins la inchidere o valoare record de 3.850lei/actiune, in crestere cu 8,5% fata de valoarea precedenta. Transferurile realizate au insumat 2,1 miliarde lei. Compa este contolata de salariati, a caror asociatie detine 51% din actiuni.



Petrom Bucuresti a inregistrat o corectie negativa de 0,5%, ultima tranzactiei de ieri derulandu-se la pretul de 1.940 lei/actiune. La pretul de 1.950 lei/actiune a fost vandut un pachet de peste 1.2 milioane de actiuni. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 11,6 miliarde lei.



Pe fondul unei presiuni crescute la cumparare, actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina au atins ieri un maxim istoric de 24.000 lei/actiune, in crestere cu 11,6% fata de cotatia precedenta Pe tot parcursul zilei, actiunile Alro s-au aflat pe un trend ascendent, concretizat prin atingerea aproape de inchidere a unei valori record de 24. 000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost 877 milioane de lei. O posibila explicatie pentru ascensiunea companiei consta in apropierea datei de referinta pentru dividende. Alro a distribuit in fiecare din ultimii sase ani dividende din profit. Pe parcursul anului curent, Alro Slatina intentioneaza sa fuzioneze cu Alprom Slatina, actionarul majoritar al celor doua companii urmand sa fie casa americana de comert Marco International.





Piata Rasdaq



Actiunile Bancii Comerciale Carpatica din Sibiu au atins un nou maxim istoric de 31.000 lei/actiune, valoarea operatiunilor derulate la Bursa Electronica RASDAQ cu titlurile bancii depasind 14,7 miliarde lei.



Pe fondul numarului ridicat de ordine de cumparare, actiunile bancii au atins valoarea maxima de 31.000 lei/actiune, aceasta fiind si cotatia la care s-a derulat ultima tranzactie a zilei. Cotatia medie a urcat cu 11,16%. Ascensiunea bancii din ultima perioada se datoreaza intentiei conducerii de a lista actiunile la Bursa de Valori. Conducerea bancii a mai anuntat ca se are in vedere si o splitare a actiunilor pana la o valoare nominala de 1.000 lei, comparativ cu valoarea actuala de 10.000 lei, o hotarare finala in acest sens urmand sa fie luata de Adunarea Generala a Actionarilor, programata pentru sfarsitul lunii aprilie.



Actiunile producatorului de motoare electrice Ana - Imep Pitesti au atins , pe parcursul zilei, un maxim istoric de 3.300 lei/actiune. Pretul de inchidere a fost de 3.200 lei/actiune, aprecierea medie comparativ cu sedinta precednta fiind de 1,92%. Titlurile Imep au fost caracterizate de o lichiditate buna, in conditiile in care volumul actiunilor transferate a depasit 1,4 milioane. Operatiunile realizate au insumat 4,3 miliarde de lei. Compania a aprobat in cadrul Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor rezultatele financiare pe anul trecut, la fel casi anii precednti, hotarand sa nu distribuie dividende. Profitul net obtinut in 2003 a fost de 133,1 miliarde de lei.



Actiunile Rompetrol SA (Vega) au fost printre cele mai tranzactionate ieri, valoarea transferurilor fiind de 1,4 miliarde de lei. Pe parcursul zilei, cotatia tilurilor Vega a oscilat intre 850 lei si 880 lei/actiune, inainte de a se stabiliza la inchidere la 860 lei/actiune. Cotatia medie a urcat cu 4,03%.



Investitorii si-au indreptat atentia mai mult asupra companiilor listate la categoria I, valoarea operatiunilor realizate cu actiunile acestora fiind de 21,9 miliarde de lei, in conditiile in care valoarea totala a tranzactiilor de la Bursa Electronica RASDAQ a fost de 31,4 miliarde de lei.



Ieri s-a incheiat si o oferta publica de preluare in vederea delistrarii pentru actiunile producatorului de ulei Muntenia Bucuresti. Ofertantul, compania Cereol Holding a atras actiuni reprezentand 5,4 % din capitalul social al companiei la un pret de 2.450 de lei. Oferta viza un pachet de 8,3% din capitalul Muntenia. Valoarea actiunilor transferate ieri a fost de 7,1 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO