Burse - Fonduri mutuale

Companiile simt in rezultate declinul economic

Companiile simt in rezultate declinul economic
15.11.2009, 23:30 30

Ziarul Financiar a analizat rezultatele financiare ale celor maiimportante 83 de companii de pe Bursa si de pe piata RASDAQ care aupublicat pana in prezent rezultatele la noua luni, cu exceptiaSIF-urilor si a bancilor.

Cele 83 de companii au realizat in trimestrul al treilea o cifrade afaceri totala de 9,04 mld. lei, in scadere cu 28% fata deperioada similara a lui 2008, in timp ce profiturile cumulate auscazut cu 18%, la 588 mil. lei.

Pe primele noua luni situatia este oarecum asemanatoare, cu ocontractie a cifrei de afaceri de 28%, la 25,66 mld. lei. Lanivelul profiturilor cumulate, scaderea este insa mai accentuata,de 64%, pana la un nivel de 1,16 mld. lei.

Fara Petrom, companiile de pe Bursa sunt pepierdere

Rezultatele Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania,distorsioneaza insa statistica generala. Fara Petrom, celelalte 82de companii analizate inregistreaza dupa noua luni pierdericumulate de 371 mil. lei, fata de profituri de 982 mil. lei inperioada similara a lui 2008.

Pe trimestrul al treilea, rezultatul cumulat este tot opierdere, insa mai mica, de 26 mil. lei, in conditiile in carecifra de afaceri agregata, de 5,51 mld. lei, este in scadere cu 30%fata de trimestrul al treilea din 2008.

Cele mai multe companii cu profit, in sectorulpetrolier

Sectorul petrolier, dominat de Petrom, ramane printre cele maiprofitabile, 11 dintre cele 12 companii analizate din acest sectorraportand profit si in trimestrul al treilea. Chiar si RompetrolRafinare (RRC), una dintre companiile care au raportat pierderimari in ultimii ani, a reusit sa incheie trimestrul al treilea peprofit si sa-si reduca astfel pierderile pe primele noua luni. Anultrecut, RRC raportase cele mai mari pierderi tocmai in trimestrulal treilea.

Cifra de afaceri la nivel de sector a scazut in trimestrul altreilea cu 24%, fata de o scadere de 25% pe primele noua luni, deunde rezulta o atenuare a trendului descendent.

Siderurgia continua prabusirea

Companiile din sectorul metalurgic, care se numara printreprincipalii exportatori din Romania, si-au vazut afacerileprabusindu-se cu 52% in trimestrul al treilea, pana la 753 mil.lei.

Scaderea este mult mai accentuata decat cea din primul semestru,de 42%, ceea ce indica o inrautatire a conditiilor de piata pentrumarii producatori din industria siderurgica, in principal. MechelTargoviste (COS) si Arcelor Mittal Roman (PTRO) se numara printreprincipalii perdanti, cu scaderi ale cifrei de afaceri de 60% intrimestrul al treilea. TMK Artrom Slatina (ART) si Mechel CampiaTurzii (INSI) au inregistrat de asemenea contractii de peste 55%ale afacerilor.

In aceste conditii, majoritatea combinatelor siderurgice autrecut pe pierderi, dupa ce anul trecut inregistrau profiturisubstantiale.

Producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) nu a fost nici elferit de scaderi, inregistrand o reducere de 40% a cifrei deafaceri. Compania a reusit insa sa reduca scaderea profitului la27% in T3, fata de aproape 70% pe primele noua luni ale anului.

Sectorul chimic conduce la pierderi

Cele sase combinate chimice care si-au publicat rezultatele auinregistrat in trimestrul al treilea pierderi cumulate de 80 mil.lei, fata de castiguri de 68 mil. lei in perioada similara din2008. Afacerile au scazut per ansamblu cu 46%, sectorul chimicfiind din acest punct de vedere al doilea cel mai afectat de criza,dupa cel metalurgic.

Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), principalul combinat chimic dinRomania, continua sa se confrunte cu probleme si sa raportezepierderi substantiale, insa si producatorii de ingrasamintechimice, precum Azomures (AZO), care anul trecut au avut rezultaterecord, au trecut in ultimele luni pe pierdere.

Probleme si in industria de masini siechipamente

In sectorul de masini si echipamente, cele 22 de companiianalizate au raportat pierderi cumulate de 7,7 mil. lei petrimestrul al treilea, fata de profituri de 21,3 mil. lei anultrecut, in timp ce afacerile s-au diminuat cu 32%. Doar patrudintre cele 22 de companii analizate au raportat afaceri increstere in ultimele trei luni.

Cele mai mari scaderi ale afacerilor le-au inregistrat RemarPascani (RMAR), Santierul Naval Orsova (SNO) si Comelf Bistrita(CMF).

Cresteri in industria alimentara sifarmaceutice

Singurele sectoare care au inregistrat cresteri ale afacerilorin trimestrul al treilea sunt industria alimentara, cu un avans de5%, si cea farmaceutica, cu o crestere de 3%. In industriaalimentara, profiturile au inregistrat o crestere de 50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO