Burse - Fonduri mutuale

Concefa Sibiu: Am trimis angajatii acasa din cauza ca intarzie banii de la stat

Concefa Sibiu: Am trimis angajatii acasa din cauza ca intarzie banii de la stat

Horatiu Cercel, actionarul majoritar al Concefa Sibiu, a cumparat in ultima saptamana 3,25% din actiuni

11.12.2008, 18:50 49

Conducerea grupului de constructii Concefa din Sibiu spune ca masura de disponibilizare a 800 de angajati pe perioada iernii vine in contextul in care acestia se asteapta ca platile pentru lucrarile pe care le realizeaza firma pentru stat sa intarzie pana cel putin in aprilie, din cauza formarii noului guvern.

"Trimitem in somaj cam 800 de oameni pe perioada de iarna care se suprapune cu formarea noului guvern si din aceasta cauza consideram ca platile pentru constructiile statului nu vor incepe mai devreme de aprilie-mai, chiar si daca s-ar dori acest lucru", a declarat Horatiu Cercel, proprietarul grupului Concefa Sibiu.
El se asteapta ca sectorul de constructii sa-si revina incepand cu vara-toamna anului viitor, odata cu relansarea economiei mondiale.
"Cred ca primul trimestru al anului viitor va fi o perioada extrem de dificila pentru noi, dar din vara-toamna lucrurile la nivel international speram sa inceapa sa se relanseze, ca urmare a reducerii pretului petrolului sub 30 de dolari pe baril. Perioada din anii 1999-2000 a fost una si mai dificila decat acum. Atunci aveam credite si investitii mai mici, dar conditiile de creditare si de piata erau mai dificile", spune Cercel.
El se asteapta la o mentinere a afacerilor Concefa Sibiu (COFI), principala companie a grupului, listata pe piata RASDAQ, si la o profitabilitate scazuta din cauza dobanzilor ridicate.
"Si pentru anul viitor estimam ca va fi un an conjunctural si speram ca cel putin ne vom mentine afacerile, daca nu sa le crestem putin, pentru ca anul acesta oricum a fost un an destul de prost. Noi de la bun inceput am adoptat o strategie de diversificare a riscului si ne-am axat atat pe piata imobiliara, cat si pe cea de constructii pentru infrastructura, aceasta din urma avand de castigat de obicei in perioadele de criza. Cred ca in 2009, fondurile europene destinate infrastructurii se vor mentine, poate sa si creasca in functie de deciziile guvernului."
Cercel spune ca vanzarile de apartamente dezvoltate pe cont propriu au o pondere de 10-15% din afacerile companiei si aceasta se va mentine si in 2009, sau sa urce putin in conditiile in care vanzarile ar putea fi ajutate de reducerea TVA la locuintele sociale.
"Reusim sa inchidem anul cat de cat intr-o nota normala. Au fost cateva proiecte imobiliare pentru care am fost constructori si care au avut dificultati, plus ca vanzarile de apartamente ale noastre nu au mers asa de bine cum ne-am asteptat initial. In aceste conditii, cred ca vom inregistra o crestere de cel putin 40% la nivelul afacerilor in acest an, dar sub estimarile noastre."
Dupa primele noua luni din acest an, afacerile Concefa au urcat cu 57%, pana la 74,3 mil. lei (20,4 mil. euro), iar profitul net s-a redus in aceeasi perioada de peste trei ori, la circa un mil. lei (290.000 de euro). Scaderea profitului a fost cauzata de cresterea cheltuielilor cu dobanzile, care s-au majorat de peste doua ori, ajungand la 3,2 mil. lei (0,88 mil. euro), in timp ce profitul din exploatare a scazut cu 16%, la 4,6 mil. lei (1,27 mil. euro).
"Istoric, ultimul trimestru al anului a fost pentru noi cel mai bun din punctul de vedere al veniturilor si profiturilor, pentru ca pe final de an lumea isi face decontarile si trage linie. Totusi, evolutia cursului euro, care ne-a stricat profitabilitatea si anul trecut, poate sa ne afecteze destul de mult si anul acesta din cauza reevaluarii datoriilor in valuta", considera Cercel.
El a achizitionat miercuri un pachet de 3,25% din actiunile Concefa in schimbul sumei de 0,76 mil. lei (aproape 200.000 de euro), in conditiile in care actiunile firmei au scazut din vara anului trecut de peste 10 ori.
"M-a atras pretul foarte mic al actiunilor, la sub 10% fata de capitalizarea din vara anului trecut. Scaderea actiunilor constructorilor si developerilor este un fenomen de masa determinat de faptul ca apartamentele si masinile sunt primele la care lumea renunta in perioade de criza. Totusi faptul ca am cumparat actiuni cred ca arata ca am incredere in viitorul companiei."
Ieri, titlurile COFI au stagnat la 0,12 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 5,8 mil. euro. Cercel detine 65% din companie, participatia sa fiind evaluata la 3,77 mil. euro.
O alta firma controlata de Cercel, Constructii Feroviare Timisoara (CFES), a convocat actionarii pentru aprobarea unui proces de reorganizare.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO