Burse - Fonduri mutuale

Contestatia Cocor a urcat actiunile SIF Transilvania

Contestatia Cocor a urcat actiunile SIF Transilvania
04.06.2007, 18:27 13

Actiunile SIF Transilvania au castigat vineri circa 5,5%, pe fondul speculatiilor cu privire la decizia Cocor de a ataca in instanta hotararea privind majorarea de capital la SIF Transilvania, la 109,2 mil. lei (33,2 mil. euro).
In debutul sedintei de vineri, aceste titluri au fost suspendate de la tranzactionare mai bine de o ora, ca urmare a unei solicitari venite din partea reprezentantilor societatii de investitii pentru protejarea actionarilor proprii. Acestia considera ca motivele invocate la atacarea deciziei de majorare a capitalului social al SIF Transilvania pot constitui o incercare de manipulare a pietei, se arata in comunicatul transmis vineri Bursei de reprezentantii societatii de investitii.
"Argumentele aduse de Cocor in cadrul solicitarii de anulare a majorarii mi se par foarte subtiri, insa orice actionar are dreptul sa se opuna. Operatiunea s-a realizat printr-un proiect simplificat aprobat de CNVM si atat timp cat lucrurile sunt OK si pentru cei care supravegheaza piata, nu vad de ce decizia ar fi atacata", spune Florian Firu, director general adjunct la SIF Transilvania.
Titlurile SIF Transilvania au reintrat la tranzactionare in a doua parte a sedintei de vineri, acestea apreciindu-se puternic, in conditiile in care o eventuala anulare a majorarii ar da dreptul actionarilor sa controleze o parte mai mare din societate, concomitent cu reducerea numarului de actiuni.
Firma Cocor SA din Bucuresti a solicitat la sfarsitul saptamanii trecute Tribunalului Brasov anularea hotararii actionarilor de dublare a capitalului SIF Transilvania, pe motiv ca operatiunea trebuia sa aiba loc prin oferta publica de actiuni.
Cocor a mai contestat si faptul ca la adunarea generala au participat actionari reprezentand doar 35,06% din capitalul social, fata de cel de trei patrimi, cat prevede statul societatii.
Un alt argument adus de firma este acela ca actionarii au aprobat majorarea prin utilizarea rezervelor constituite din profitul aferent anului trecut, inainte ca acestia sa se intruneasca pentru a discuta in legatura cu modalitatea de repartizare a acestui profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO