Burse - Fonduri mutuale

Contradictiile legislative au prabusit actiunile Oltchim

Contradictiile legislative au prabusit actiunile Oltchim

Click pentru imaginea intreaga

22.01.2007, 17:34 22

Publicarea in Monitorul Oficial a legii privind o viitoare majorare a capitalului social al Oltchim a provocat prabusirea cotatiei actiunilor companiei cu 15%, maximum permis pentru o zi de tranzactionare, iar la finalul zilei de vineri nu mai exista nici macar un ordin de cumparare in piata.
Legea stabileste modul in care Oltchim urmeaza sa isi majoreze capitalul social: statul urmeaza sa participe cu creanta in valoare de circa 95 de milioane de euro pe care o are asupra companiei, iar actionarii minoritari urmeaza sa aiba dreptul de a subscrie in cadrul majorarii pentru a-si mentine cotele detinute.
Actul normativ creeaza insa confuzie in privinta modului in care vor fi identificati actionarii minoritari care vor avea dreptul sa participe la majorarea de capital si daca actiunile cumparate vineri mai dadeau sau nu dreptul la cumpararea de actiuni Oltchim in cadrul majorarii de capital, la un pret substantial mai mic decat cel de pe piata.
Din lege reiese ca actionarii minoritari vor avea dreptul sa subscrie circa 15 actiuni noi la un pret egal cu valoarea nominala de 0,1 lei, pentru fiecare actiune detinuta, in conditiile in care cotatia fluctuase in ultimele saptamani intre 0,45 si 0,50 lei/actiune.
Actiunile Oltchim au incheiat sedinta de vineri la 0,4020 lei/actiune, cel mai mic pret la care se puteau realiza tranzactii. La acest nivel de pret erau afisate la finalul zilei ordine de vanzare pentru peste 110.000 de actiuni, iar pe piata nu mai exista niciun ordin de cumparare.
Comunicatul privind legea a aparut la ora 11:50 pe sistemul Bursei, actiunile fiind suspendate pana la ora 12:50. Dupa reluarea tranzactionarii, investitorii au aruncat in piata peste un milion de actiuni, volumul cumulat al tranzactiilor, inclusiv actiunile schimbate dimineata fiind de 1,37 milioane de actiuni in valoare de 577.000 de lei (170.000 de euro).
Trecerea datei de identificare a actionarilor care au dreptul sa subscrie ar trebui sa provoace, teoretic, o scadere drastica a cotatiei Oltchim. Pe piata nu este insa clar daca cine a cumparat actiuni vineri are dreptul sa subscrie.
Legea privind majorarea capitalului social al companiei prevede ca dintre minoritari urmeaza sa aiba dreptul sa subscrie "actionarii existenti la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta", cu alte cuvinte cei care detineau actiunile joi, la data publicarii in Monitorul Oficial. Cum decontarea pentru tranzactiile de pe Bursa se face in trei zile de la data tranzactiei, ar rezulta ca au dreptul de subscriere actionarii care au cumparat actiuni Oltchim pana cel tarziu luni, 15 ianuarie.
Pe de alta parte, legea pietei de capital prevede ca actionarii care au dreptul sa subscrie intr-o majorare de capital sunt cei existenti la o data stabilita de Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), numita data de inregistrare, si care trebuie sa fie ulterioara datei AGA. Aceasta nu a avut inca loc, de unde ar rezulta ca actiunile tranzactionate vineri dau cumparatorilor dreptul de a subscrie daca le vor pastra pana la data stabilita de AGA.
Confuzia de pe piata a fost amplificata de o alta formulare din legea privind majorarea de capital. Conform acesteia, minoritarii vor putea face subscrieri "pana la concurenta cotelor detinute inainte de 28 noiembrie 2003", dar din noiembrie 2003 si pana in prezent multi dintre investitori au tranzactionat actiuni Oltchim, iar structura de acum a actionariatului este diferita de cea din 2003, astfel ca e imposibil ca procentele detinute de fiecare actionar sa fie identice cu cele de acum trei ani.
Conform raportarilor de pe Bursa, printre vanzatori s-a numarat si Dan Barbulescu, membru in Consiliul de Administratie al Oltchim, reprezentant al fondului Lindsell si al SIF Oltenia, principalii actionari minoritari. El a vandut 250.000 de actiuni la un pret mediu de circa 0,42 lei/actiune, incasand circa 31.000 de euro. "Comform legii pietei de capital si Legii 31 a societatilor comerciale, legi organice, atata timp cat n-a fost convocata nicio AGA pentru majorarea capitalului, actiunile vandute nu ofera niciun drept (privind subscrierea - n. red.). Actiunile le-am vandut in urma informarii investitorilor cu privire la Legea Oltchim (nr. 30/2006) care deroga atat de la legile de mai sus, introduce o discriminare neconstitutionala intre actionarii Oltchim din prezent si cei din noiembrie 2003, dar si incalca articolul 88 din Tratatul Comunitatilor Europene care obliga statele sa ceara avizul Bruxelles-ului inainte de orice tentativa de ajutor de stat", a declarat Barbulescu. El mai detine, conform propriilor declaratii, 100.001 de actiuni Oltchim.
Presedintele Oltchim nu a putut fi contactat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO