Burse - Fonduri mutuale

Contributii la Fondul de Compensare doar pentru clientii garantati

15.10.2007, 20:56 16

Brokerii vor plati contributiile anuale la Fondul de Compensare a Investitorilor in functie de veniturile obtinute din comisioanele tranzactionare, odata cu modificarea vechii formule de calcul, societatile de brokeraj nemaifiind nevoite sa plateasca pentru clientii care nu sunt inclusi in schema de compensare.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat saptamana trecuta modificarea bazei de calcul pentru contributiile anuale la Fondul de Compensare a Investitorilor, brokerii si administratorii de conturi individuale de investitii urmand a contribui la Fond in functie de veniturile obtinute din tranzactionare, respectiv administrare.
Initiata la inceputul anului, modificarea modului de calcul a contributiei anuale s-a sprijinit in principal pe argumentul ca intermediarii care presteaza servicii de investitii financiare pentru clientii necompensabili trebuie sa includa in calculul cuantumului contributiei anuale si valoarea investitiilor respectivilor clienti.
Cu toate acestea, pentru plata efectuata de intermediar, acestia nu beneficiaza de vreun drept in cazul imposibilitatii intermediarului de a restitui sumele de bani sau instrumentele financiare detinute in numele lor. In plus, vechea formula de calcul era greu de aplicat, potrivit reprezentantilor Fondului de Compensare.
Incepand din 2008, contributia anuala a membrilor Fondului de Compensare va lua in calcul veniturile obtinute de brokeri din comisioanele de tranzactionare si veniturile incasate din administrarea portofoliilor individuale de societatile de administrare a investitiilor. Contributia anuala nu poate fi mai mica de 1.000 de euro si este nerambursabila.
La noua baza de calcul va fi aplicata o cota procentuala care va stabili cuantumul exact al contributiei anuale pentru fiecare dintre cei 98 de membri ai Fondului.
"Cota procentuala aplicata bazei de calcul pentru contributia anuala va fi stabilita de Consiliul de Administratie al Fondului. Cota va fi calculata in functie de valoarea investitiei medii de compensat si de resursele financiare acumulate de Fond. Speram ca nu va depasi pragul de 1% din venituri", spune Stefan Chirtu, directorul executiv al Fondului de Compensare a Investitorilor.
Un alt proiect al Fondului de Compensare care va fi prezentat Comisiei are in vedere ca o parte din contributia anuala sa fie achitata cash, iar cealalta sa ramana in contul intermediarului, Fondul urmand a primi scrisori de garantare bancara acoperite printr-un depozit bancar.
"In prezent, lucram la un proiect prin care o parte din contributia anuala a membrilor, posibil 25%, sa fie achitata cash, restul urmand a lua forma unei scrisori de garantie bancara care sa fie acoperita printr-un depozit. Astfel, o parte din contributia anuala a membrului va ramane in activul societatii", a precizat Chirtu.
Fondul de Compensare a Investitorilor numara in prezent 98 de membri, societatile de brokeraj reprezentand cea mai mare parte. Plafonul de compensare pentru anul in curs este de 4.500 de euro pentru fiecare investitor individual, urmand ca din 2008 sa atinga pragul de 7.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO