Burse - Fonduri mutuale

Contributii noi la Fondul de Compensare

05.02.2008, 20:33 14

Brokerii vor plati la Fondul de Compensare a Investitorilor 1,8% din veniturile obtinute din comisioanele de tranzactionare in 2008, contributia anuala a intermediarilor putand atinge si 130.000 de euro.
Consiliul de Administratie al Fondului de Compensare a stabilit valoarea cotei procentuale la 1,8% aplicata veniturilor obtinute de membrii Fondului din comisioanele de tranzactionare, in cazul brokerilor, sau din administrarea portofoliilor individuale, pentru societatile de administrare a investitiilor. In 2007, cota procentuala a fost 0,3%, insa era aplicata unei baze de calcul diferite, care alaturi de veniturile din comisioanele de tranzactionare lua in calcul si numarul de investitori necompensabili.
"Valoarea cotei procentuale este destul de ridicata, avand in vedere ca unii membri ai Fondului platesc contributii anuale de pana la 130.000 de euro", spune Stefan Chirtu, directorul executiv al Fondului de Compensare a Investitorilor.
Corectiile bursiere de mare amploare din ultimele luni au tras in jos si valoarea cotei procentuale, estimata in luna noiembrie a anului trecut la 2%-2,5%.
"Previziunile din luna noiembrie pentru valoarea cotei procentuale erau de 2%, chiar 2,5%. Tinand cont insa de evolutia descendenta a capitalizarii bursiere si de cea a investitiei medii de compensat din ultimele luni, Consiliul de Administratie a Fondului a cazut de acord asupra valorii de 1,8%", continua Stefan Chirtu, adaugand ca atunci cand resursele financiare ale Fondului vor fi la un nivel mai ridicat, cota procentuala va incepe sa scada.
Reprezentantii Fondului de Compensare au inaintat anul trecut Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare un proiect prin care o parte din contributia anuala a membrilor, posibil 25%, sa fie achitata cash, restul urmand a lua forma unei scrisori de garantie bancara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO