Burse - Fonduri mutuale

Conturile individuale, 9% din piata fondurilor

24.07.2006, 18:25 9

Conturile individuale de investitii reprezentau, la finele primului semestru, aproape 9% din piata fondurilor mutuale, activele aferente acestor conturi dublandu-se in perioada decembrie 2005 - iunie 2006, la 40,3 milioane de lei (11,3 milioane de euro).
Societatile de administrare a investitiilor (SAI) au inclus in obiectul de activitate, pe langa gestionarea fondurilor de investitii, si administrarea portofoliilor individuale, inclusiv a celor detinute de catre fondurile de pensii. Ele gestioneaza astfel personalizat banii investitorilor care dispun de sume importante si doresc sa beneficieze de randamente superioare.
Potrivit datelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), valoarea activelor conturilor individuale totaliza la sfarsitul anului precedent 20,1 milioane de lei (5,6 milioane de euro), din care 18,2 milioane de lei (5,2 milioane de euro) pentru persoane fizice. Activele nete ale fondurilor mutuale se ridicau la finele lunii iunie la 472,1 milioane de lei (132,3 milioane de euro), conform informatiilor UNOPC, cu circa 40% peste nivelul de la sfarsitul anului precedent.
La sfarsitul lunii iunie erau autorizate sa administreze conturi individuale 18 societati de administrare a investitiilor (SAI) din cele 19 inregistrate, exceptie facand SAI KD Investments Romania. Din totalul SAI autorizate doar sapte aveau in gestiune conturi individuale.
Comparativ cu luna decembrie 2005, numarul conturilor individuale s-a dublat, de la 52 la 113, numarul persoanelor fizice urcand de la 49 la 109.
Administratorul unui cont individual poate investi practic in orice instrument.
Una dintre conditiile principale pentru accesul la un cont individual este suma minima, limita situandu-se de cele mai multe ori in jurul a 100.000 de lei (circa 28.000 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO