Burse - Fonduri mutuale

Corectia din vara incepe sa devina istorie si la Bucuresti

08.10.2007, 19:00 18

Optimismul a reaparut in randul investitorilor de la Bucuresti, odata cu o perioada sustinuta de crestere a indicilor si a valorilor de tranzactionare.
Bursa a incheiat prima saptamana dupa corectia de la sfarsitul lui iulie in care indicele BET nu a avut nicio zi de variatie negativa. Indicele care urmareste evolutia celor mai lichide zece actiuni din piata a castigat in ultimele cinci sesiuni de tranzactionare peste 600 de puncte, a avansat cu 6,4% si s-a stabilit la peste 10.250 de puncte. Maximul din iulie se afla in jurul valorii de 10.800 de puncte. "Cred ca piata va inregistra evolutii pozitive pe termen mediu, mai ales ca in curand se vor publica si rezultatele financiare la noua luni pentru companiile listate, si ma astept ca multe dintre acestea sa fie bune. In conditiile cresterilor puternice din ultima perioada pot aparea si mici corectii normale", spune Andreea Ciobanu, responsabila departamentului de research al Intercapital Invest.
Revenirea de la noi a fost insa mai timida, avand perioade in care piata romaneasca a mers impotriva trendului international. Dow Jones Industrial Average, principalul indice de pe Wall Street, a depasit rapid maximul de 14.000 de puncte si s-a stabilit acum in jurul acestei valori. Criza din piata creditelor ipotecare pare acum istorie pe Bursa americana. La noi urcarea nu a fost insa sutinuta de straini, care au preferat sa nu ia parte la tranzactiile din ring, dovada fiind rulajele scazute.
"Piata a fost impulsionata in ultima saptamana de un context general favorabil, am avut solutionari la nivel politic, pietele externe au inregistrat evolutii bune, iar scaderile din ultima perioada au dus cotatiile actiunilor listate la preturi atractive, readucand investitorii in piata. Daca judecam dupa valoarea tranzactionata in ultimele sedinte bursiere, am putea spune ca aceasta se apropie de media valorica zilnica inregistrata la inceputul anului", spune Andreea Ciobanu.
Vineri BET a urcat cu 1,2%, iar societatile de investitii financiare au avansat in medie cu peste 1,5%. Valoarea tranzactiilor cu actiuni a fost de 20,8 mil. euro. "Pana in luna august investitorii nerezidenti detineau o pondere de peste 40% din tranzactiile de cumparare de la Bursa, in timp ce ponderea in totalul vanzarilor era mult mai mica, ma astept ca aceasta pondere sa fie mentinuta pana la noi oferte publice initiale", spune Andreea Ciobanu.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut vineri cu 1,55%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 2,13 milioane de euro (7,18 milioane de lei), primul de la Bursa. Grupul SIF-urilor a atins ieri o lichiditate de 6,32 milioane de euro (21,31 milioane de lei), reprezentand circa 28,36% din totalul tranzactiilor de la Bursa de vineri, in valoare de 22,34 milioane de euro (75,14 milioane de lei). Ionescu Catalina Viorica a cumparat vineri un pachet de 4.000 de actiuni ale SIF Muntenia (SIF4). Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 3.000 de euro (10.280 de lei), pretul de cumparare fiind de 2,57 lei/actiune, peste pretul de deschidere pentru ziua respectiva, de 2,54 lei/actiune.

Actiunile Broker Cluj (BRK) s-au apreciat vineri cu 1,01%, pe fondul unei lichiditati de 320.000 de euro (1,08 milioane de lei). Actionarii societatii au subscris peste 98% din actiunile emise in cadrul majorarii de capital, aportul acestora ridicandu-se la aproape 5 mil. euro (17,1 mil. lei). Capitalul social al Broker a crescut de la 10,8 mil. euro (36,5 mil. lei) la 28 mil. euro (94,7 mil. lei), dupa ce actionarii au beneficiat si de actiuni gratuit rezultate din capitalizarea rezervelor societatii. Conducerea Broker pregateste deja o a treia majorare pentru anul acesta, capitalul societatii urmand a fi majorat cu 12,5%, decizia urmand sa fie luata in adunarea generala de la finele acestei luni.

Cotatia actiunilor Impact Bucuresti (IMP) a ramas neschimbata la sfarsitul sedintei de vineri fata de inchiderea de joi, dupa ce acestea au atins un maxim de 1,19 lei/actiune. Compania intentioneaza sa isi majoreze din nou capitalul social, cu 85,1 milioane lei, pana la un nivel de 200 de milioane de lei (circa 59,7 mil. euro). Operatiunea va avea loc prin acordarea a 72,12 actiuni gratuite la 100 de titluri detinute la 27 noiembrie, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 0,1 lei. Operatiunea va fi supusa aprobarii Consiliului de Administratie al companiei, convocat pentru data de 5 noiembrie. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat vineri la circa 500.000 de euro (1,69 mil. lei).

Titlurile Biofarm (BIO) au crescut vineri cu 3,91%, pe fondul unui rulaj de 307.000 de euro (1,04 milioane de lei). Compania a anuntat vineri ca hotararea Adunarii Generale a Actionarilor, prin care s-a aprobat majorarea capitalului social, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei. Perioada de subscriere este cuprinsa intre 5 octombrie si 3 noiembrie 2007. In urma operatiunii de majorare, capitalul social al Biofarm ar urma sa creasca cu 42%, la 30,2 mil. euro (101,8 milioane de lei), prin aport al actionarilor la valoarea nominala, de 0,1 lei/actiune. Ultima tranzactie cu titlurile producatorului de medicamente s-a perfectat vineri la un pret de 0,665 lei/actiune.

Titlurile Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) au crescut vineri cu 3,74%, valoarea tranzactiilor cu actiunile combinatului ridicandu-se la 63.000 de euro (213.000 de lei). Oltchim a depus miercurea trecuta o oferta neangajanta de preluare integrala a Petrochemicals Arges, divizia Petrom care cuprinde activele Petrom aferente activitatii de petrochimie de la rafinaria Arpechim Pitesti. Petrochemicals include instalatia de piroliza, extractia de aromatice, polietilena de joasa densitate si polietilena de inalta densitate, precum si o serie de facilitati logistice. Preluarea diviziei Petrom ar face combinatul chimic mai atractiv pentru investitori in perspectiva privatizarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO