Burse - Fonduri mutuale

Corectie pe SIF - uri, asezare pentru piata

16.02.2005, 00:00 10

Actiunile SIF au inregistrat ieri in medie o corectie negativa de 2%, o evolutie care nu este considerata surprinzatoare  de brokeri dupa castigul de peste 10% din sedinta precedenta. Intreaga piata a fost de altfel mai linistita, cu o scadere a lichiditatii si cu aprecieri extrem de usoare pentru  indicii BET si BET - C.
Titlurile SIF au deschis sedinta la preturi cel putin egale cu cele de la inchidere de luni, dar au scazut apoi foarte repede, pierzand intre 500  de lei  si 1.000 de lei in mai putin de jumatate de ora de tranzactionare. Pana la inchidere, cursul SIF - urilor si-a mai revenit, ultimele preturi fiind mai ridicate decat nivelurile minime atinse ieri. "E o corectie normala dupa aprecierile bruste de luni, cand au crescut pe seama supozitiilor legate de ridicarea pragului de detinere. Daca nu se ridica acest prag, in sensul eliminarii complete a lui sau a cresterii limitei maxime de detinere pana la 1%  sau 5%, probabil SIF - urile vor mai avea un recul. Totusi, pe termen lung, aceste actiuni au un potential de crestere fundamentat si vor recupera un eventual recul cauzat de situatia in care pragul de 0,1% nu va fi  modificat" a comentat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision.
Actiunile SIF Oltenia au pierdut 3,8%, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 15.400 lei/actiune. Aceste actiuni au fost, ca de obicei, cele mai tranzactionate din grupul SIF - urilor, cu un rulaj de 71,6 miliarde de lei (2 milioane de euro). Cel mai mica scadere intre SIF - uri a fost cea a SIF Transilvania, care au pierdut 1,7%, inchizand la 17.700 lei/actiune. Cu actiunile SIF Transilvania s-au realizat transferuri de 16,6 miliarde de lei (0,46 milioane de euro).
Brokerii considera ca in urmatoarele zile in care emitentii de la Categoria a II - a vor fi suspendati de la tranzactionare nu vor  aduce cresteri puternice pentru celelalte actiuni care raman la tranzactionare, bineinteles daca nu vor aparea surprize, de genul unor achizitii importante ale investitorilor mari. "Poate actiunile care raman vor fi putin mai lichide, dar cred ca urmatoarele sedinte vor fi mai linistite, cu o oarecare stabilizare." a spus Ionescu. Referitor strict la actiunile SIF, brokerii nu se asteapta nici din partea acestora la o dinamica mai ridicata, cu exceptia cazului in care ar mai aparea informatii noi legate de pragul de detinere.
 Ieri s-au mai facut din nou tranzactii speciale. O operatiune de acest gen s-a derulat cu actiunile BRD, un investitor achizitionand un pachet de 0,3 milioane de actiuni la pretul de 54.000 lei/actiune, cu 1.000 lei mai redus fata de pretul maxim din piata. Valoarea acelui transfer a fost de 16,2 miliarde de lei ( 0,45 milioane de euro). La inchidere, actiunile BRD au fost cotate la 53.000 lei/actiune, in scadere cu 3,6%.
Cealalta tranzactie speciala a implicat actiunile Impact, in acest caz transferandu-se un pachet de 0,7 milioane de actiuni la pretul de 8.150 lei/actiune, egal cu cel de la deschiderea din piata. Operatiunea a insumat 5,7 miliarde de lei ( 0,1 milioane de euro). Ultimul pret din piata a fost de 7.950 lei/actiune, cu 3,1% mai redus fata de cel de luni.
Actiunile Oltchim au inregistrat din nou o apreciere importanta, ieri castigand peste 12% pe fondul unor tranzactii de 14,3 miliarde de lei (0,4 milioane de euro).



Piata RASDAQ
In conditiile unei sedinte linistite in randul emitentilor Rasdaq, Biofarm Bucuresti a fost de departe cea mai tranzactionata societate, tranzactiile efectuate cu titlurile producatorului de medicamente insumand ieri peste 13 miliarde de lei (354.000 de euro).
Cotatia a inchis la minimul sedintei, 5.400 de lei/actiune, dupa ce a atins un maxim de 5.700 lei/actiune, inregistrand la nivelul pretului mediu (5.475 lei/actiune) o scadere usoara, de 0,74%.
Actiunile Biofarm au intrat puternic in atentia investitorilor spre sfarsitul lunii ianuarie, trei SIF-uri, Oltenia, Banat Crisana si Muntenia achizitionand pana acum 14-15% din actiuni, in timp ce SSIF Borker din Cluj-Napoca a mai cumparat 1,7% titlurile producatorului de medicamente. Principalul vanzator a fost omul de afaceri Robert William Ferran,  care inainte de valul de tranzactii cu actiunile Biofarm detinea 49,9% din capitalul social iar acum, conform ultimei raportarii, detine 17.5% din actiuni. Odata cu cresterea volumului a crescut si pretul titlurilor Biofarm. La inceputul anului, actiunile companiei  aveau un curs de circa 3.000 lei/actiune, ceea ce inseamna o crestere de circa 80% in aceasta perioada.
Braiconf Braila s-a mentinut si ieri pe pozitia de cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie, realizand, prin cele 48 de tranzactii efectuate, un rulaj de peste 2,3 miliarde de lei (62.600 de euro). Actiunile producatorului de textile au deschis la nivelul maximul al sedintei, 103.000 lei/actiune. Cotatia a avut un trend descendent, inchizand la minimul de 98.000 lei/actiune. La nivelul pretului de inchidere, cotatia a inregistrat o scadere de aproape 4%. De la inceputul anului, actiunile Braiconf s-au apreciat cu peste 50%, titlurile urcand in aceasta perioada la un maxim de 113.000 lei/actiune.
La Categoria a II-a, cel mai mare rulaj a fost realizat de Elpreco Craiova, tranzactiile derulate cu titlurile societatii insumand aproape 1,5 miliarde lei (40.800 de euro). Pretul actiunilor a avut un trend strict crescator, in conditiile in care producatorul de materiale de constructii a raportat, pentru 2004, o crestere a profitului cu 25% (la 1,5 milioane de euro) fata de nivelul anului 2003.
Cotatia a inregistrat o crestere de 9,23%, in conditiile unui pret la inchidere de 710.000 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de aproape 20 de milioane de euro. Conform ultimei raportari, actionarul majoritar al societatii este fondul de investitii Broadhurst, cu 60,4% din actiuni, in timp ce SIF Oltenia detine 10,6% din capitalul social.
Societatea Confectii Vaslui a realizat un rulaj de 1,9 miliarde lei (51.800 de euro), printr-un numar de 54 de tranzactii realizate la un pret mediu de 4.718 lei/actiune. Titlurile  societatii au atins pragul de 5.000 lei/actiune, iar la inchidere, pretul (4.700 lei/actiune), a inregistrat o scadere de 3% fata de sedinta anterioara.
catalin.ciocan@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO