Burse - Fonduri mutuale

Corecţiile pe SIF-uri au mai scos din amorţeală investitorii

Autor: Stefan Musgociu

30.11.2010, 23:37 29

Indicele general al Bursei, BET-C, a crescut în şedinţa de marţicu 0,8%, într-o piaţă în care corecţiile înregistrate de acţiunilecelor cinci SIF-uri, care au coborât în medie cu 2,4%, i-audeterminat pe investitori să fie mai activi la tranzacţionare,astfel că lichiditatea a fost cu peste 50% mai mare decât înşedinţa precedentă.

În primele ore ale şedinţei, majo­ritatea acţiunilor au fosttranzacţionate la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţiide luni. După ora 12:00, piaţa a trecut pe creştere uşoară, însăvolumele de titluri transferate au fost uşor peste cele dinsesiunea anterioară.

Pe de altă parte, acţiunile celor cinci societăţi de investiţiifinanciare au consemnat variaţii puternice. La deschidere,cotaţiile au avansat în medie cu 0,4%, însă după primele 20 deminute au trecut pe scădere, punctul minim fiind atins chiar laînchiderea zilei, când BET-FI înregistra o scădere de 2,42%.

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost efectuate la preţuri în creştere în mediecu 0,82%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dusindicele BET-NG cu 0,32% peste nivelul de luni.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, caresintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusivSIF-urile, a înregistrat o corecţie uşoară, de 0,07%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 13,4 mil. lei(3,1 mil. euro), sumă cu 58% peste rulajul sesiunii anterioare.

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) au asigurat39% din lichiditate. Operaţiunile cu titlurile SIF Moldova aucumulat 2,6 mil. lei, iar acţiunile SIF Oltenia au avut un rulaj de2,5 mil. lei.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile SIF Moldova a fostefectuată la 1,02 lei, preţ similar cu ultima cotaţie de luni, iartitlurile SIF Oltenia au coborât cu 1,57%, la 1,25 lei. TitlurileErste Bank au fost pe locul al treilea din punctul de vedere altranzacţiilor, înregistrând o scădere de 3,5%.

Mihai Chişu, broker la IFB Finwest consideră că anul se vaîncheia în aceeaşi notă de dezinteres şi lipsă de activitate pepiaţa de capital locală, care a fost vizibilă în ultimele luni.

"Lipsa investitorilor străini şi români, precum şi evoluţiaaplatizată care a îndepărtat şi speculatorii în ultimele luni aucondus la o scădere pronunţată a lichidităţii şi chiar o decorelarefaţă de pieţele externe. Din acest motiv cotaţiile companiilorlistate nu au reuşit să îşi atingă valorile înregistrate înprimăvară-vară, aşa cum s-a întâmplat pe majoritatea burseloreuropene sau pe bursa americană. Piaţa va reîncepe să reacţionezepozitiv atunci când câteva elemente esenţiale se vor contura din ceîn ce mai clar în viziunea in­vestitorilor, respectiv fun­damentemacro­economice îmbună­tăţite şi stabile ca perspective, ratinguride ţară în creştere, îmbunătăţiri ale rezul­tatelor companiilor,dar şi sta­bilitate politică", a spus Chişu.

Finalul anului ar putea aduce îmbunătăţiri ale lichidităţii,însă nu unele radicale, aceste creşteri ale volumelor detranzacţionare fiind puse mai degrabă pe seama opti­mizărilorfiscale făcute pe ultima sută de metri, potrivit lui Chişu.îî

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO