Burse - Fonduri mutuale

Coreenii de la STX au luat 0,28% din SN Braila in oferta

23.11.2009, 23:00 98

Actionarii constructorului de nave STX Ro Offshore Braila(SNBB), parte a grupului sud-coreean STX Shipbuilding, au vandutactionarului majoritar al societatii in cadrul ofertei de preluarederulate de acesta pachete de actiuni cumuland 0,28% din actiuni inschimbul a 585.000 de lei (136.700 de euro). Oferta s-a derulat inperioada 3 - 23 noiembrie si a urmarit retragerea emitentului de pepiata RASDAQ, unde este cotat in prezent.

In urma operatiunii, grupul STX a ajuns sa detina 99,62% dinactiunile STX Ro Offshore Braila. Actionarul majoritar vizaachizitia restului de 0,65% din actiunile companiei la un pret de3,15 lei/titlu in cadrul unei oferte in valoare de 1,3 mil. lei.Oferta a fost intermediata de casa de brokeraj KBC SecuritiesRomania, care va asista si delistarea emitentului de pe piataRASDAQ.

Operatiunea a fost aprobata in data de 28 iulie de consiliul deadministratie al STX Ro Offshore Braila.

Potrivit legislatiei in vigoare, daca un actionar detine peste95% din capitalul unei societati, poate solicita delistarea firmeiin urma unei oferte adresate actionarilor minoritari.

Compania Scandinor, controlata de STX Europe, detinea inainte deoferta 94,12% din actiunile STX RO Offshore Braila, iar STX NorwayOffshore avea o participatie de 5,22% din companie. Cele douaentitati fac parte din grupul sud-coreean STX Shipbuilding.

In primele sase luni din acest an, santierul naval din Brailasi-a redus pierderile la 1,29 mil. lei, comparativ cu un rezultatnegativ de 28,7 mil. lei consemnat in aceeasi perioada din 2008, pefondul unor afaceri in crestere cu 53%, la 182 mil. lei (42,8 mil.euro).

Grupul STX mai detine in Romania un alt constructor important denave, respectiv STX Ro Offshore Tulcea.

Ultima tranzactie cu actiunile STX RO Offshore Braila s-aderulat la un pret apropiat cu cel din oferta, de 3,12 lei. Lapretul de oferta, de 3,15 lei, santierul naval din Braila esteevaluat la 48,8 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO