Burse - Fonduri mutuale

Creste riscul corectiilor la Bursa, dar pana la panica mai e

Creste riscul corectiilor la Bursa, dar pana la panica mai e
31.08.2009, 18:52 19

Bursa a inceput saptamana in scadere generalizata, cea mai mare corectie pe piata locala fiind inregistrata de societatile financiare, care la nivelul indicelui BET-FI au pierdut aproape 4% fata de referinta. Primele zece cele mai lichide companii au pierdut ieri 2,2% la nivelul indicelui BET, in timp ce companiile energetice au consemnat un declin de 1,8% fata de referinta.

Brokerii apreciaza ca pe piata locala se amplifica riscul unor corectii ceva mai mari, cu atat mai mult cu cat si pietele internationale par sa piarda din forta. Chiar si asa insa, scaderea de ieri este considerata una normala in conditiile in care piata a inregistrat cresteri substantiale in ultima perioada, si cel putin pentru moment nu este cazul sa intram in panica.

"Exista intr-adevar riscuri relativ mari sa asistam la o corectie ceva mai mare pe piata locala, cu atat mai mult cu cat si pietele internationale lasa impresia ca si-au pierdut din forta in ultima perioada. Nu cred insa ca piata locala se va decorela nici in scadere fata de pietele internationale, si astfel apreciez ca scaderea de la noi va fi similara cu cea de pe principalele piete externe", a declarat Dorin Masca, broker in cadrul societatii de intermediere Carpatica Invest.

Pe piata locala, la categoria societatilor financiare, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cea mai mare scadere, de aproape 4,7%, urmate in top de scaderea SIF Oltenia (SIF5) si SIF Muntenia (SIF4), de 4,2% fiecare. Cea mai mica scadere la aceasta categorie au inregistrat-o actiunile SIF Moldova (SIF2), care au coborat cu 2,5% fata de referinta, la pretul de 0,985 lei/titlu.

Actiunile societatilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat scaderi asemanatoare, de 2,3% si respectiv 1,9%, in timp ce actiunile societatii de intermediere Broker Cluj (BK) au pierdut peste 4% fata de referinta, coborand la pretul de 0,215 lei/titlu.

"Deocamdata corectia de pe piata locala este una normala, chiar daca scaderile de azi (ieri - n.a.) sunt ceva mai ridicate. Trebuie sa tinem cont ca piata a inregistrat inca din luna martie cresteri considerabile, sustinuta si de evolutia pietelor internatioanle. Nu cred ca este vreun motiv ca investitorii sa intre in panica, si sa vedem o crestere a presiunii la vanzare. Cel putin nu in perioada imediat urmatoare", a adaugat Masca.

In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut aproape 2% fata de referinta, in timp ce actiunile Petrom (SNP) au inregistrat o scadere de aproape 2,7%, coborand la pretul de 0,253 lei/titlu. Companiile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat, de asemenea, pierderi de 2,2% si respectiv 0,6%.

Printre companiile care au inregistrat cresteri in sedinta de ieri se numara Amonil Slobozia si Alumil Slatina, titlurile celor doua companii urcand cu 1,6% si respectiv 3,7%. "Vom continua sa ne corelam cu principalele piete internationale si in perioada urmatoare, si cred ca investitorii locali sunt mai atenti la o posibila revenire a economiilor pe plan extern, decat la indicatorii economiei romanesti", a incheiat Masca.

 

De urmarit astazi

  • Evolutia companiilor energetice Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC), care au revenit pe scadere, in ciuda cresterii pretului la petrol.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au inregistrat pierderi, dupa o serie de cresteri semnificative in ultima perioada.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV), care continua sa inregistreze pierderi moderate.
  • Reactia pietelor internationale, dupa ce bursa americana deschidea saptamana in scadere cu pana la 1% pe indicele S&P 500.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO