Burse - Fonduri mutuale

Cresterea Bursei ramane doar o chestiune de psihologie

Cresterea Bursei ramane doar o chestiune de psihologie
16.08.2009, 19:06 22

In perioada urmatoare brokerii apreciaza ca bursa locala are sanse de apreciere pe fondul cresterilor burselor europene, care au primit si confirmare din partea economiei la nivel real, reactia investitorilor pe piata locala fiind mai degraba de natura psihologica, decat una pe baza rezultatelor companiilor raportate la sase luni sau a cifrelor din economie.

"Ramane de vazut daca bursa locala are forta sa continue sa creasca pe fondul aprecierilor pietelor internationale, care de aceasta data se bucura si de sprijin din partea economiilor. Deocamdata insa investitorii de pe piata locala par sa nu mai fie atenti la ce se intampla cu economia romaneasca, fapt dovedit si de lipsa de reactie negativa a bursei, o data cu confirmarea scaderii economice la semestru. Cel putin pentru moment, aprecierea pietei locale ramane o chestiune de psihologie, unde datele fundmantale nu mai sunt luate in considerare", a explicat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

In sedinta de vineri, piata locala a consemnat o usoara corectie dupa seria de aprecieri de saptamana trecuta, indicele compozit al pietei, BET-C coborand cu 0,4%, cea mai mare scadere fiind consemnata de titlurile societatilor financiare, care au pierdut aproape 1% la nivelul indicelui BET-FI.

Companiile din sectorul energetic au inregistrat o evolutie mai buna comparativ cu restul emitentilor, indicele de profil, BET-NG inregsitrand un avans de aproape 0,3% fata de referinta. Titlurile Petrom (SNP) au inregistrat o apreciere de 1,9% fata de referinta, urcand la pretul de 0,268 lei/actiune, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au coborat cu aproape 0,4% fata de referinta, la nivelul de 0,051 lei/titlu.

"Pietele de capital par sa fi cucerit un teritoriu important in psihologia investitorilor, pana acum aprecierile fiind alimentate doar de catre optimismul acestora. Acum vedem ca optimismul investitorilor, cel putin pe pietele vestice este alimentat si de indicatori pozitivi, iar aceasta directie este data si pietei locale", a adaugat Chisu.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Moldova (SIF2) au marcat cea mai mare scadere, de peste 2%, urmate indeaproape de actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au pierdut 1,9% fata de referinta, coborand la pretul de 1,02 lei/titlu.

Titlurile bancare au inregistrat de asemenea corectii, cea mai mare scadere fiind consemnata de actiunile Bancii Transilvania (TLV), care au pierdut 2,8%, urmate de scaderea titlurilor Bancii Carpatica (BCC), de 1,7% fata de referinta.

La categoria international insa, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au urcat cu 1% fata de referinta, la pretul de 118,3 lei/titlu.

"Cei care doresc insa sa intre pe termen lung in piata, trebuie sa fie in continuare precauti si sa urmareasca indicatorii macroeconomici, atat pe plan international cat si pe plan intern. De asemea, ar trebui sa intre cu plasamente succesive in piata si pe volume mici", a continuat Chisu.

De urmarit saptamana aceasta:

 

  • Evolutia societatilor financiare, dupa ce toate cele cinci SIF-uri publica rezultatele la semestru.
  • Evolutia de ansamblu a pietei locale, pe fondul publicarii rezultatelor financiare la majoritatea dintre emitenti.
  • Evolutia companiilor BRD si Banca Transilvania (TLV), pe fondul inrautatirii perceptiei investitorilor asupra sectorului bancar.
  • Reactia pietelor bursiere europene, dupa publicarea datelor de crestere economica la trimestrul al doilea.
  • Evolutia pietei americane, care inchidea saptamana trecuta in scadere usoara, dupa o serie de aprecieri.
  • Eurostat publica o serie de indicatori cu privire la sectorul constructiilor si comertului pentru luna iunie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO