Burse - Fonduri mutuale

Cresterile de pe Bursa s-au oprit. Vor reveni sau urmeaza o corectie?

Cresterile de pe Bursa s-au oprit. Vor reveni sau urmeaza o corectie?
25.03.2009, 00:00 20

In ultimile trei saptamani Bursa locala a recuperat un sfet din pierderile de la inceputul anului, iar brokerii se asteapta la o perioada de corectii in piata, dupa ce ieri piata a dat primele semne de scadere, iar volatilitatea a atins cote maxime.
Unii brokeri apreciaza ca piata se va stabiliza, iar valorile actuate se vor transforma in praguri suport, altii cred ca bursa ramane deschisa oricarei evolutii, volatilitatea fiind principala caracteristica a pietei anul acesta.

"Sunt mai multe teorii in piata. Cea pesimista considera cresterile de pana acum un rebound al pietei, iar de acum incolo vom vedea scaderi pronuntate ale preturilor pe fondul marcarilor de profit, in timp ce varianta optimista apreciaza ca piata se va stabiliza, fara sa mai asistam la corectii ample de pret. Eu ma pastrez optimist si cred ca piata se va stabiliza dupa o serie de corectii, insa de mai mica amploare decat cele cu care eram obisnuiti pana acum. Nu cred ca se va crea din nou un trend descendent", a declarat Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest. De asemenea Molnar a apreciat ca pragul de 10.000 de puncte se poate transforma intr-un prag suport pentru societatile financiare, in functie de evolutia pietei, si mai ales in functie de politicile de acordare a dividendelor pe SIF-uri.

Valerian Ionescu, directorul de tranzactionare in cadul BCR Securities, crede insa ca piata ramane deschisa oricarui scenariu, variatiile mari de preturi fiind principala caracteristica a pietei pentru acest an, iar raportarile trimestriale pot aduce atat surpize placute cat si neplaceri in piata.

"Piata locala ramane volatila si vom vedea variatii mari de pret tot timpul anului. Este prea devreme sa vorbim despre scaderile din sedinta de azi (ieri n.a.) ca o posibila corectie pentru ca amplititudinea acestora este mica. De altfel scaderile erau asteptate in urma cu cateva zile, insa stirile externe favorabile a facut ca entuziasmul investitorilor sa creasca si sa tina piata pe plus pentru inca putin timp", a apreciat Ionescu.

{edinta de ieri a fost una dintre cele mai volatile sedinte de pe BVB de la inceputul anului si pana in prezent. Astfel daca la inceputul zile, societatile financiare consemnau un avans de 7% chiar, pe fondul avansului puternic al titlurilor SIF Transilvania (SIF3), care urcau intra-day cu 14%. Pe parcursul sedintei, insa, unele SIF-uri au trecut pe minus, pentru ca in final acestea sa castige aproape 4% dupa anuntul privind dividendele pe care le va distribui BCR.

Aceasi volatilitate s-a manifestat si pe societatile bancare, in special pe titlurile BRD si Banca Transilvania (TLV), care de-a lungul sedintei au coborat de cateva ori sub nivelul de inchidere de luni, pentru a reveni la inchidere pe plus, cu aprecieri de putin peste 1%.

De la inceputul lunii, titlurile BRD au marcat una din cea mai mare revenire pe Bursa, cu o apreciere de peste 55%, astfel, daca la inceputul lunii actiunile bancii se tranzactionau cu 4 lei/actiune, in prezent titlurile bancii se vand la un pret de 6,6 lei/actiune. In aceasta perioada, titlurile BRD au atins si minimul istoric al actiunilor, de 3,9 lei/actiune.

In toata aceasta perioada, lichiditatea pietei a crescut constant, de la 6 mil. de lei la inceputul lunii, la peste 20 mil. lei, inregistrate in ultimile sedinte. O crestere de acest gen a lichiditatii pietei, precum si volumele tot mai mari de tranzactionare din ultima perioada, fac ca brokerii sa creada ca in piata intra tot mai multi investitori straini.
"Pentru investitorii straini, anuntului unui posibil acord cu FMI-ul a adus un plus de incredere pentru piata locala, pentru ca o astfel de intelege tine sub control evolutia cursului de schimb valutar. Strainii au inceput intr-adevar sa intre la cumparare, iar cele mai targetate titluri sunt cele ale societatilor financiare si cele din sectorul bancar, in special BRD", a adaugat Ionescu.

Brokerii apreciaza de asemenea ca numarul investitorilor care ies la vanzare a continuat sa scada in aceasta perioada, vanzatorii nemaifiind dominanti in piata.

"E greu de spus cine intra acum la cumparare, daca sunt straini sau investitori locali, insa cu siguranta nu mai domina vanzatorii piata", a apreciat in incheiere Molnar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO