Burse - Fonduri mutuale

Cristea, IFB Finwest: Investitorii aloca sume mult mai mici acum

12.06.2008, 21:28 16

Bursa a inregistrat ieri prima zi de cresteri din aceasta saptamana, insa volumul de tranzactionare si lichiditatea continua sa ramana scazute.
Momentan piata ramane incerta in conditiile in care pe plan international persista problemele legate de petrol si de inflatie. Nu mai este panica in piata, aceasta fiind practic amortita, spune Sorin Carstea, director de tranzactionare la IFB Finwest.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a crescut ieri cu 0,5%, apropiindu-se usor de nivelul de 7.500 de puncte sub care a scazut zilele trecute, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, s-a apreciat cu 0,9%. Societatile de investitii financiare si-au mai revenit si ele dupa scaderile de la inceputul saptamanii, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, apreciindu-se cu 0,4%.
"Investitorii aloca sume mult mai mici in perioada curenta, volumele fiind date mai mult de investitorii locali care nu sunt atat de puternici incat sa conteze in piata. Perceptia asupra riscului ramane aceeasi si in momentul de fata se evita pietele financiare", spune Carstea.
Rulajul pietei a coborat fata de zilele precedente, tranzactiile de ieri cu actiuni de pe pe Bursa cumuland 6,5 milioane de euro (23,7 milioane de lei). Piata RASDAQ a atras ieri transferuri in valoare de 0,8 milioane de euro (circa 3,1 milioane de lei), cel mai mare rulaj al pietei fiind inregistrat de titlurile Armax Gaz Medias (ARAX). Valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei s-a ridicat la 147.000 de euro (0,5 milioane de lei), acestea apreciindu-se ieri cu 0,5%.
Cel mai mare rulaj din piata a fost atins ieri de titlurile SIF Transilvania (SIF3), acesta ridicandu-se la circa 2 milioane de euro (7,4 milioane de lei). Actiunile societatii au inchis sedinta de ieri la pretul de marti, in vreme ce cel mai mare avans din cadrul SIFurilor a fost atins de titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu o crestere de 0,7%. Societatile de investitii financiare au inregistrat ieri tranzactii cumulate in valoare de 3,5 milioane de euro (13 milioane de lei), reprezentand jumatate din totalul tranzactiilor din piata.
Actiunile Azomures (AZO) au inregistrat ieri al treilea rulaj al pietei, in valoare de 0,6 milioane de euro (2 milioane de lei). De altfel, Azomures continua sa fie una dintre cele mai apreciate societati de la Bursa in aceasta perioada, titlurile companiei crescand ieri cu 8,1%, dupa ce miercuri acestea reusisera un avans de 2,4%, pe o piata care scadea cu aproape 2,4%.
Un salt spectaculos a fost inregistrat ieri si de titlurile Altur Slatina (ALT), acestea crescand cu 7,4%, precum si de titlurile Aerostar (ARS), cu un avans de 9,1%, insa pe rulaje foarte scazute.
"Investitorii straini se manifesta doar pe anumite companii, insa gradul lor de alocare a capitalului pentru investitii ramane scazut. In momentul de fata sunt de preferat investitiile pe termen mediu si lung, si nicidecum pe termen scurt", spune Carstea.
Lucrurile par sa fi revenit si pe pietele internationale, acolo unde indicele francez CAC 40 si indicele german DAX se apreciau inainte de inchiderea sedintei de ieri cu putin peste 0,1%, in vreme ce la Viena indicele ATX crestea cu aproape 0,4%. In Statele Unite ultima sedinta de tranzactionare a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) o apreciere de 0,1%.
Compania britanica British Petroleum a publicat ieri un raport conform caruia rezervele certe de petrol la nivel mondial au stagnat in 2007, in timp ce productia a scazut cu 0,2%, acesta fiind primul declin inregistrat dupa anul 2002.
Datele prezentate de BP subliniaza necesitatea majorarii productiei si a rezervelor certe, pentru a acoperi cererea in crestere. Pretul petrolului se afla in crestere din anul 2002, iar saptamana trecuta acesta a atins nivelul record istoric de 139,12 dolari pe baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO