Burse - Fonduri mutuale

Criza de investitori pe Bursa: au mai ramas 6.000

08.09.2008, 19:00 12

Scaderile puternice din ultimul an au alungat de pe Bursa circa 8.000 de investitori, dupa ce criza internationala a adus pierderi de circa 15 miliarde de euro in conturile detinatorilor de actiuni.
Numarul cumparatorilor de pe Bursa, dat de conturile active prin care s-a realizat cel putin o tranzactie de cumparare in luna august, a scazut la 6.000 in luna august, in conditiile in care in august 2007 depasea 14.000, potrivit datelor raportate de BVB. Numarul celor care mai investesc in actiuni pe piata romaneasca de capital a ajuns practic la cel mai scazut nivel din iulie 2005, in principal din cauza iesirii din piata in masa a investitorilor individuali romani. In august doar 5.500 de romani au mai cumparat actiuni, in conditiile in care in decembrie se inregistrasera aproape 20.000 de cumparatori locali.
"Clienti noi n-au mai venit, iar multi dintre cei vechi si-au lichidat pozitiile. Multe conturi s-au inchis. Practic, au mai ramas in piata doar cei care mai spera intr-o revenire", spune Marius Trif, directorul general al Carpatica Invest.
Scaderea numarului de investitori locali a determinat si reducerea dramatica a valorii tranzactiilor in luna august. Achizitiile rezidentilor au insumat 74 mil. euro, cea mai redusa valoare din ultimii trei ani.
Pe de alta parte, nici la capitolul vanzatori Bursa de la Bucuresti nu sta mai bine, in conditiile in care principalele actiuni au ajuns la nivelurile din 2005. Numarul vanzatorilor rezidenti a scazut luna trecuta la 21.700, cel mai redus nivel din martie 2004 de cand Bursa publica date despre numarul investitorilor activi. Pe parcursul anului trecut, numarul vanzatorilor de pe Bursa depasea lunar 100.000, iar in noiembrie a atins chiar 200.000.
Scaderea puternica se explica prin micsorarea numarului "cuponarilor" care-si vand actiunile pe Bursa, cei mai multi dintre ei detinand actiuni la SIF-uri, care au scazut cu 60% de la inceputul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO