Burse - Fonduri mutuale

Criza de straini de la Bucuresti a intors piata spre suporturi

12.10.2007, 18:38 13

Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din piata, actiuni care nu lipsesc din portofoliul niciunui institutional strain de la Bucuresti, a pierdut ieri aproape 2% si se intoarce spre pragul de 10.000 de puncte. Petrom a cazut cu 3,6%, iar actiunile developerului imobiliar Impact s-au prabusit cu peste 6%.
Societatile de investitii financiare au pierdut si ele in medie 1% si au incheiat a treia zi de scaderi consecutive. Valoarea de inchidere a coborat sub 83.000 de puncte si se apropie de suportul de 82.000 de puncte. Evolutia vine dupa ce Dow Jones Industrial Average a dat inapoi la sub 14.100 de puncte in ciuda faptului ca pietele importante ale Europei au inregistrat ieri urcari de pana la 2%. S-au corectat insa substantial bursele din Slovenia - 2,6%, Letonia - 1,6% si Estonia cu 1,4%. SOFIX, indicele reprezentativ de la Sofia, ramane in zona maximelor absolute.
"Problema de ansamblu pe care piata o are acum este lipsa de investitori noi din afara, care sa aduca noi fonduri si care sa sutina un trend ascendent. Daca luni indicii ajunsesera la rezistente, iar multi erau optimisti ca acestea vor fi strapunse, ultimele zile au dus indicii in jos, chiar aproape de suporturi", spune Adrian Caramiha, director general adjunct la Broker Cluj.
Valoarea tranzactiilor a urcat ieri la 26 mil. euro pe piata actiunilor, segmentul reglementat contribuind cu sub 20 mil. euro, in timp ce RASDAQ a oferit din nou surprize cu un rulaj de 6,6 mil. euro. "Nu vad o modificare a situatiei actuale in viitorul apropiat. Cred ca vom avea parte insa de o volatilitate crescuta si pentru urmatoarea perioada. Cel mai probabil insa, apropierea ofertelor publice promise pe finalul acestui an va duce la animarea pietei", spune Adrian Caramiha.
Oferta anului pe Bursa din Romania ar putea fi pachetul de la Transgaz, a carui vanzare va incepe in ultima saptamana din noiembrie, conform surselor din piata.
Brokerii mizeaza din nou pe un grad ridicat de suprasubscriere si pe faptul ca fondurile eliberate dupa alocarea de actiuni vor fi folosite de institutionalii straini pentru a investi pe Bursa autohtona.
Ei se bazeaza pe istoricul ultimelor oferte publice, acestea fiind suprasubscrise de 6,5 ori in cazul Transelectrica pe transa investitorilor institutionali. In cazul Alumil investitorii au primit de 16 ori mai putine actiuni decat au subscris.

Actiunile Petrom (SNP) au pierdut ieri 3,64%, pe fondul unui rulaj de circa 314.000 de euro (1,04 mil. lei). Calin Andrei Zamfirescu si Stan Tarnoveanu, avocati asociati in cadrul casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu, au vandut saptamana aceasta actiuni ale Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) in valoare totala de 14.500 de euro. Zamfirescu a vandut 5.000 de actiuni Petrom si 100.000 de actiuni Rompetrol Rafinare pentru 0,1225 lei/actiune, in vreme ce Stan Tarnoveanu a vandut 40.000 de actiuni Petrom pentru 0,5475 lei/actiune, tranzactie care s-a ridicat la aproximativ 6.600 de euro (21.900 de lei), si 100.000 de actiuni Rompetrol Rafinare.

Actiunile Impact Developer & Contractor (IMP) au pierdut ieri 6,14%, pe fondul unui rulaj de circa 1,14 milioane de euro (3,79 milioane de lei), al patrulea din piata. Sedinta de ieri a fost a treia consecutiva in care titlurile dezvoltatorului imobiliar au pierdut, scazand in cele trei sedinte cu circa 11%. In urma subscrierilor de la majorarea de capital din luna septembrie si dupa ce Dan Ioan Popp a vandut grupului american Lehman Brothers 3,08% din capitalul companiei imobiliare si de constructii, participatia actionarului in cadrul companiei a scazut usor, la 27,95%. Ultima tranzactie cu titlurile Impact Bucuresti s-a perfectat ieri la un pret de 1,07 lei/actiune.

Titlurile Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) au scazut ieri cu 3,38%, dupa ce in ultimele doua sedinte acestea au sarit cu circa 30,97%. Cresterile au venit in urma deciziei statului de a anula majorarea de capital realizata la combinatul chimic in 2003 si realizarea unei noi majorari, la care sa poata participa toti actionarii. Cei care beneficiaza de drepturi de preferinta pot tranzactiona aceste drepturi, timp de 10 zile lucratoare, pe piata de capital, urmand ca perioada de subscriere sa fie de circa 2 luni. Principalul actionar al Oltchim este grupul german cu activitati in industria chimica PCC, care detine in prezent circa 2% din combinat, putand deveni astfel un candidat serios pentru preluarea Oltchim.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au pierdut ieri 0,41%, pe fondul unui rulaj de circa 479.000 de euro (1,59 milioane de lei), printre primele zece din piata. Compania Turism, Hoteluri si Restaurante Prahova intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu peste 2 mil. euro (7,17 milioane de lei), la 19 milioane de lei, prin emiterea de actiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor la un pret de 0,1 lei/actiune, egal cu valoarea nominala. Actionarul principal al THR Prahova este SIF Transilvania, cu o participatie de
89,49% din capital. Compania a raportat in primele sase luni o cifra de afaceri de
3,34 milioane de lei si un profit in scadere, de 336.000 de lei.

Actiunile Vulcan BucureSti (VULC) au crescut ieri cu 1,92%, pe fondul unui rulaj de circa 100.000 de euro (332.000 de lei), printre primele zece de pe piata RASDAQ. Omul de afaceri Ovidiu Tender a vandut miercuri prin intermediul pietei RASDAQ un pachet de circa 9,7% din actiunile producatorului de generatoare cu aburi Vulcan Bucuresti pentru care a incasat peste 3,6 mil. euro (12 mil. lei). Tender a mai vandut la mijlocul lunii iulie un pachet de 3,6% din actiunile Vulcan la un pret mediu de 4,55 lei/actiune, pentru care a incasat circa 1,2 milioane de euro (peste
4 milioane de lei). Dupa tranzactiile de miercuri, societatea Grup Energetic Tender mai detine circa 71% din actiunile Vulcan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO