Burse - Fonduri mutuale

Criza din industria auto a taiat 93% din profitul Compa in primele sase luni

Criza din industria auto a taiat 93% din profitul Compa in primele sase luni
12.08.2009, 19:34 26

Profitul net al Compa Sibiu (simbol bursier CMP), societate care se ocupa cu productia de componente auto, a scazut in primul semestru din acest an de peste 14 ori, pe fondul unei diminuari a cifrei de afaceri cu circa 38%.

Pe trimestrul al doilea insa, compania a raportat indicatori ceva mai buni la nivel financiar fata de primul trimestru al anului, care potrivit conducerii societatii ar putea fi cel mai slab din an.

In perioada ianuarie - iunie 2009, profitul Compa a scazut de la 4,3 mil. lei la aproape

0,3 mil. lei (71.000 de euro), in vreme ce afacerile companiei au coborat de la un nivel de 171,1 mil. lei in primele sase luni de anul trecut la 106,3 mil. lei (25,3 mil. euro) in acest an. Pentru acest an, societatea are bugetat un profit de 3 mil. lei, de peste sapte ori mai mare decat cel realizat anul trecut, de 0,4 mil. lei.

"Cifra de afaceri realizata in primul semestru a reprezentat doar 62% din cea realizata in perioada similara a anului anterior. Cauza principala a acestor reduceri semnificative este efectul crizei economice mondiale, cu impact major asupra industriei auto. Aceeasi cauza a afectat desigur si evolutia veniturilor din exploatare si cea a cheltuielilor din exploatare care in general au urmat un trend descrescator", se arata intr-un raport emis de societate.

In primul semestru, cheltuielile materiale ale Compa Sibiu au scazut cu 45,5%, de la un nivel de 95,1 mil. lei la 51,8 mil. lei (12,3 mil. euro), in vreme ce cheltuielile salariale s-au diminuat cu 25%, de la 27,7 mil. lei la 20,7 mil. lei (4,9 mil. euro).

"Costurile cu materialele au scazut sub nivelul diminuarii cifrei de afaceri, determinata in principal de modificarile aparute in structura productiei realizata in primul semestru fata de perioada similara a anului anterior, precum si ca urmare a reducerii unor categorii de preturi ale materialelor, cum sunt cele din otel. La nivelul salariilor, cheltuielile cu salariile au scazut mult mai usor decat cifra de afaceri in ciuda masurilor si eforturilor managementului firmei, societatea fiind nevoita sa trimita salariatii in somaj tehnic", se arata in raport.

La finele lunii iunie societatea avea de incasat creante in valoare de 53 mil. lei (12,6 mil. euro), cu 33% sub nivelul din perioada similara a anului trecut, in vreme ce datoriile au scazut cu numai 3,8%, de la 192,1 mil. lei la 184,8 mil. lei (44 mil. euro).

Conform producatorului de componente auto, ponderea exporturilor in cifra de afaceri depaseste pragul de 80%, respectiv 85 mil. lei (20,2 mil. euro). In aceste conditii, deprecierea monedei nationale in raport cu moneda europeana a avut un impact pozitiv asupra lichiditatii companiei, prin cresterea cifrei de afaceri aferenta productiei destinata exportului.

Printre partenerii mondiali ai companiei se numara societati precum Bosch, JTEKT, Thysen Krupp, Honeywell sau Delphi.

 

Investitiile, la jumatate fata de anul trecut

Compa a realizat in primul semestru din acest an investitii totale in valoare de circa 10,5 mil. lei (2,5 mil. euro), societatea avand bugetate pentru acest an investitii totale in valoare de 18,5 mil. lei (4,5 mil. euro). Fata de anul trecut, societatea mizeaza in acest an pe investitii de doua ori mai mici, in scadere de la 49,8 mil. lei. Conform societatii, investitiile realizate in primele sase luni din acest an au fost asigurate atat prin surse proprii, precum si prin imprumuturi.

"Pentru asigurarea lichiditatilor necesare realizarii proiectelor de investitii stabilite si a capitalului de lucru, societatea are angajate linii de creditare permanente la RBS si BRD, in scopul echilibrarii situatiei economico-financiare, al eliminarii sincopelor in aprovizionarea cu materii prime si materiale necesare desfasurarii activitatii de productie si credite de investitii necesare finantarii proiectelor propuse", scrie in raportul emis de societate.

Conform societatii, investitiile realizate au avut ca efect cresterea productivitatii muncii, reducerea cheltuielilor cu reparatiile sau cresterea calitatii pieselor fabricate.

Cel mai important actionar al societatii este Asociatia Salariatilor, cu un pachet de 54,59% din companie.

 

Masurile anticriza ale Compa Sibiu:

  • renuntarea la investitii noi si limitarea cheltuielilor strict necesare pentru proiectele nefinalizate
  • programul de lucru a fost redus la patru zile, in acele sectoare de activitate unde volumul comenzilor s-a redus substantial
  • numarul angajatilor a scazut cu 210 salariati fata de finele anului trecut, pana la un nivel de 1.630 de persoane la finele lunii iunie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO