Burse - Fonduri mutuale

Criza financiara lasa zeci de brokeri fara locuri de munca pe sfarsit de an

Criza financiara lasa zeci de brokeri fara locuri de munca pe sfarsit de an

Scaderile dramatice de pe Bursa din ultimele luni au inceput sa faca tot mai multe victime in randul brokerilor locali, iar tendinta ar putea continua si la anul

07.12.2008, 19:12 18

Aproape 60 de brokeri au fost concediati in ultimele doua saptamani, cu o luna inaintea sarbatorilor de iarna, din cauza crizei financiare care a redus drastic profiturile societatilor de brokeraj si valoarea tranzactiilor bursiere.

Zece societati de brokeraj au concediat in total 55 de brokeri si au inchis 25 de agentii si sucursale in intervalul cuprins intre 24 noiembrie si 5 decembrie, arata buletinele emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Numarul societatilor de brokeraj care activeaza pe piata locala depaseste in prezent 70.
Una dintre cele mai drastice restructurari a fost facuta de societatea de brokeraj Estinvest cu sediul central in Focsani, care a inchis 14 agentii si sucursale din teritoriu si a concediat 13 agenti de servicii financiare si 3 reprezentanti ai compartimentului de control intern. Societatea Ventrust din Targu-Mures a concediat 11 brokeri, iar la Nova Invest au fost disponibilizati 7 brokeri.
Concedierile si restrangerea retelei teritoriale de agentii este motivata de scaderea valorii tranzactiilor cu actiuni de pe Bursa - principalul obiect de activitate al majoritatii societatilor de brokeraj. In noiembrie, valoarea tranzactiilor cu actiuni de pe Bursa a coborat la 83,7 mil. euro, cel mai mic nivel inregistrat de la jumatatea anului 2005, in conditiile in care si pretul actiunilor a atins niveluri similare acelei perioade.
In aceste conditii, multe societati de brokeraj au probleme in a-si realiza bugetul si ar putea incheia anul cu pierderi. Stefan Chirtu, directorul executiv al Fondului de Compensare a Investitorilor, declara intr-un interviu acordat in octombrie Ziarului Financiar ca "pentru a rezista la conditiile pietei, care arata ca numarul brokerilor care vor incheia anul pe plus este tot mai mic, este posibil ca numarul fuziunilor pe piata de brokeraj sa creasca".
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO