Burse - Fonduri mutuale

Criza financiara nu a descurajat lansarea de fonduri mutuale in 2008

31.12.2008, 00:00 25

Anul 2008 a marcat lansarea unui numar record de 12 fonduri mutuale, administratorii nefiind descurajati de criza financiara si nici de corectiile dramatice ale Bursei locale. Numarul total al fondurilor mutuale a ajuns astfel la 52.

Mare parte din lansarile de fonduri mutuale de anul acesta au coincis cu intrarea pe piata a unor noi societati de administrare a investitiilor, precum OTP Asset Management si Zepter Asset Management in primavara, Carpatica Asset Management si Prime Asset Management lansate in vara acestui an. Profitand de pe urma scaderilor inregistrate de piata actiunilor si de apatia la risc a investitorilor, administratori precum BT Asset Management si Raiffeisen Asset Management si-au completat portofoliul de produse cu fonduri cu profil de risc conservator: BTObligatiuni si Raiffeisen Monetar.

Printre fonduri mutuale lansate anul acesta se numara patru fonduri de actiuni (Zepter Actiuni, OTP Avantis, Carpatica Stock si Prime Speed Capital), trei fonduri de plasamente diversificate (Zepter Mixt, OTP Balansis, Prime Capital si Carpatica Global).

Tot in 2008, o serie de fonduri mutuale au suferit restructurari in strategia de investitii sau au fost absorbite de alte fonduri, in incercarea administratorilor de a face fata conditiilor tot mai vitrege din piata de capital. Astfel, in luna septembrie, societatea de administrare SIRA a primit avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru restructurarea fondului diversificat FCEx intr-un fond de actiuni. Noul fond de actiuni poarta numele de Omnitrust, plasamentele acestuia fiind orientate spre blue-chip-uri (actiunile lichide ale marilor companii listate la Bursa).

In scopul armonizarii ofertei locale cu cea internationala de fonduri, societatea Pioneer AM a decis ca fondul de actiuni Premio, cel mai mic fond mutual din piata, sa fuzioneze prin absorbtie cu fondul diversificat Integro. Fuziunea dintre cele doua fonduri s-a incheiat la mijlocul lunii octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO