Burse - Fonduri mutuale

Cu bursa americană la maxime, există ceva interes şi pentru acţiunile româneşti

Cu bursa americană la maxime, există ceva interes şi...

Autor: Stefan Musgociu

18.03.2013, 00:07 1067

Indicele BET, care urmăreşte cele mai lichide zece acţiuni de pe bursa de la Bucureşti (exceptând SIF-urile), a crescut săptămâna trecută cu 1,05%, iar indicele BET-FI, care urmăreşte SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,83%.

Atenţia investitorilor rămâne axată în principal pe câteva acţiuni lichide, cele mai vizate fiind titlurile Fondului Proprietatea, OMV Petrom, Transgaz, BRD, Banca Transilvania şi SIF-urile.

„În ultimele zile se observă interes ridicat pentru anumite acţiuni şi cred că acest interes se datorează faptului că pe majoritatea pieţelor externe există un trend pozitiv, iar momentul este prielnic pentru creşterea expunerii pe România. Blue-chip-urile (acţiunile lichide - n. red.) sunt căutate cu precădere de către in-vestitori, în timp ce restul pieţei este încă nea­tractivă, inclusiv din cauza lichidităţii reduse. SIF-urile sunt în continuare într-un moment pozitiv, în special datorită alegerilor care vor avea loc pentru consiliile de administraţie şi cred că jocurile pentru putere vor aduce în continuare interes pentru acestea“, a declarat şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Indicele american Dow Jones Industrial Average a rămas săptămâna trecută în apro­pierea maximului istoric. Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut uşor în ultima săptămână, dar tranzacţiile cu FP sunt cele mai mari de pe piaţă, de aproape 60 mil. lei. Dintre acţiunile lichide, cele mai mari creşteri le-au înregistrat OMV Petrom (SNP) şi Transgaz (TGN), ambele cu avansuri de peste 4%. La Petrom, investitorii aşteaptă propunerea de dividend din profitul record raportat pe 2012, iar la Trans­gaz creşterile au venit după ce conducerea companiei a anunţat într-o teleconferinţă cu analiştii că discută cu autoritatea de reglementare o revizuire a tarifului.

„Ceea ce se caută în acest moment sunt companiile mari şi solide, fără a exista interes deosebit pentru companiile cu capitalizare redusă“, a afirmat brokerul.

SIF-urile rămân şi ele în atenţia investitorilor, datorită adunărilor generale ale acţionarilor cu mize foarte mari de anul acesta, în care se discută atât dividendele, cât şi alegerea consiliilor de administraţie. Titlurile SIF au înregistrat scăderi săptămâna trecută.

„În timpul rămas până la datele de înregistrare pentru AGA cred că piaţa îşi va menţine momentul pozitiv deoarece sunt interese destul de mari în joc şi nu văd niciun eveniment negativ care ar putea afecta con­textul general în care ne aflăm. Deocamdată, tot ceea ce se întâmplă în piaţă este perceput într-un mod pozitiv, dar după ce se vor epuiza toate evenimentele din perioada imediat următoare cred că vom vedea o scădere a interesului faţă de acţiuni“, a mai spus Necula.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO