Burse - Fonduri mutuale

Cu ce se ocupă concediaţii de lux din City: joacă golf sau fac acte de caritate

Cu ce se ocupă concediaţii de lux din City: joacă golf...

Autor: Roxana Pricop

06.03.2014, 22:15 2063

Băncile de investiţii din City-ul londonez au concediat mii de angajaţi de la declanşarea crizei, iar unii dintre aceştia s-au retras cu bonusuri atât de mari încât îşi permit să joace toată ziua golf sau să se implice în acte de caritate, în timp ce alţii s-au apucat de predat.

„Băncile de investiţii au ajuns prea mari, atât de mari încât tranzacţionau între ele, iar angajaţii lor erau plătiţi prea bine“, a spus Mark Boleat, preşedintele Comitetului pentru Politici şi Resurse al City of London.

În City of London îşi au sediul central marile bănci de investiţii precum Lloyds, Nomura. Alături de City, al doilea mare pol financiar al Londrei este Canary Wharf, care în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare accelerată. Graţie faptului că JP Morgan şi-a mutat sediul din City în Canary Wharf, noul cartier, administrat de românul George Iacobescu, a ajuns la un număr similar de angajaţi cu cel din mai vechiul City.

În 2012, în Londra lucrau 675.600 de persoane angajate la firmele de servicii financiare, contribuţia lor la economia Marii Britanii fiind de 174 miliarde de lire sterline, potrivit celor mai recente date disponibile. Din cauza crizei, dar şi a scandalurilor şi neregulilor descoperite în urma crizei, băncile de investiţii au conceditat zeci de mii de angajaţi în ultimii şase ani. Cel mai recent anunţ de disponibilizări a fost făcut de Barclays în luna februarie. Banca va desfiinţa până la 12.000 de locuri de muncă în cadrul grupului în acest an, din care circa 7.000 de locuri vor fi desfiinţate în Marea Britanie.

Întrebat despre ce fac angajaţii băncilor de investiţii după ce sunt concediaţi, Mark Boleat a răspuns:

„Unii care s-au retras au ieşit la pensie, alţii s-au retras cu bonsuri atât de mari încât îşi permit să joace toată ziua golf, în timp ce alţii sunt implicaţi în acte de caritate. De asemenea, sunt persoane care au ales să predea“, a mai spus oficialul britanic.

Printre cele câteva sute de mii de persoane care lucrează în băncile şi companiile de servicii financiare din Londra se numără şi câteva sute de români. Însă din cauza concedierilor, unii dintre români au revenit în ţară. Un exemplu este Cristian Micu care a lucrat timp de trei ani pentru banca de investiţii Credit Suisse, iar din 2012 s-a întors în ţară. În septembrie 2012, el a preluat funcţia de director executiv al casei de brokeraj NBG Securities, pe care a dus-o între primii zece brokeri de la bursa din Bucureşti, folosind conexiunile sale de la Londra pentru a atrage clienţi noi. Societatea e controlată de grupul elen National Bank of Greece, acţionarul Băncii Româneşti, iar în primele două luni ale anului a intermediat tranzacţii cu acţiuni în valoare de 150 mil. lei, urcând pe locul 6 în topul brokerilor, cu o cotă de piaţă de 4,6%.

Restructurările dure prin care trec giganţi ca JP Morgan şi Merrill Lynch i-ar putea stimula pe bancherii români de la Londra să ia în calcul joburi la Bucureşti de unde să contribuie la dezvoltarea pieţei locale.

„Românii care lucrează în City capătă aici un set de aptitudini pe care ar putea să le folosească dacă se întorc în România“, a conchis Boleat.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO